Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hende Csaba: rendszeres biztonságpolitikai párbeszédet indítunk Kínával

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Biztonságpolitikai stratégiai párbeszéd elindításáról állapodott meg kínai tárgyalásain Hende Csaba honvédelmi miniszter Csang Van-csuan vezérezredessel, nemzetvédelmi miniszterrel - tájékoztatta a magyar tárcavezető az MTI-t hétfőn Pekingben.

A biztonságpolitikai stratégiai párbeszéd egyértelműen a kétoldalú kapcsolatok új minőségi szintre emelését jelenti, s azzal jár, hogy a magyar és a kínai tárca illetékesei évente rendszeresen eszmét cserélnek, és ismertetik álláspontjukat a nemzetközi biztonságpolitikai kérdésekről - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy Kínának ilyen jellegű együttműködése mintegy húsz országgal van.

A két tárcavezető tárgyalásán áttekintette a nemzetközi biztonságpolitika aktuális kérdéseit, különös figyelmet fordítva az ázsiai és a csendes-óceáni térségre, ezen belül is Afganisztán és a Koreai-félsziget helyzetére, de szót ejtettek a balkáni stabilizáció kérdéséről is.

"A koreai-félsziget és a régió biztonsága tekintetében Kínát nyugtalansággal tölti el a fokozódó feszültség, és e feszültség okaként Észak-Korea nukleáris fegyverkezését jelölte meg a kínai miniszter" - emelte ki Hende Csaba. Mint mondta, a maga részéről beszámolt arról, hogy Afganisztánban, illetve a Balkánon Magyarország milyen létszámú erőket állomásoztat, milyen békeműveletekben vesz rész, amivel kapcsolatban a kínai kollégája elismerését fejezte ki.

"A kínai fél felvetette, hogy a nemzetközi békefenntartás területén szeretne elmélyültebb együttműködést Magyarországgal. Kína az utóbbi időben egyre nagyobb szerepet vállal ezekben az ENSZ-missziókban, jóllehet szerepvállalása a nemzetközi közösség megítélése szerint még mindig messze nem arányos a tényleges gazdasági és politikai súlyával" - jegyezte meg Hende Csaba.

A miniszter találkozott Hszü Csi-liang vezérezredessel, a Központi Katonai Bizottság alelnökével is, aki hangoztatta: Kína nem feledkezik meg arról, hogy Magyarország 1949-ben az elsők között ismerte el a Kínai Népköztársaságot, és - mint mondta - a barátság az időközben bekövetkezett politikai változásoktól függetlenül él.

Hende Csaba megköszönte, hogy a két katonai vezető a kommunista párt Pekingben most tartó központi bizottsági ülésen való részvételét megszakítva kerített sort a találkozókra. Egyúttal magyarországi látogatásra hívta meg őket, és ők ezt köszönettel elfogadták.

A miniszter szombaton Sanghajban az ottani katonai körzet parancsnokának vendége volt, hétfői programjában pedig a pekingi katonai körzetparancsnokság 3. gépesített lövészhadosztályának megtekintése szerepel. Hende Csaba Dél-Koreát, Mongóliát és Kínát érintő távol-keleti körútja végeztével szerdán hazautazik.