eur:
394.14
usd:
369.57
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Ezernél is több halottja van a Fülöp-szigeteki tájfunnak

Több mint ezer halottat hagyott maga után a Haiyan tájfun a Fülöp-szigetek középső részén a Vöröskereszt becslései szerint szombaton.

A tájfun, amely valószínűleg a legerősebb trópusi vihar volt, amely a délkelet-ázsiai szigetországot valaha sújtotta, házak tömegét döntötte romba, és súlyos károkat okozott a 220 ezer lakosú kikötőváros tengerparti repülőterén is, amelyet elárasztottak a heves szél által felkorbácsolt két emelet magas hullámok.

Bernd Schell, a Német Vöröskereszt (DRK) Manilában dolgozó koordinátora a dpa német hírügynökségnek azt mondta, hogy információi szerint "a város 80 százaléka romokban hever".

A Fülöp-szigeteki Vöröskereszt vezetője, Richard Gordon szerint több mint ezer ember vesztette életét a természeti csapásban. A szervezet főtitkára, Gwendolyn Pang azt mondta, hogy az áldozatok száma csak az ország középső részében fekvő, a vihar által legsúlyosabban érintett Tacloban városában elérheti az ötezer főt.

A Vöröskereszt hangsúlyozta, hogy az általa közölt adatok becslések. A hatóságok eddig 138 halottról számoltak be.

Az ENSZ egyik segélykoordinátora, aki egy mentőcsapattal érkezett Taclobanba, úgy nyilatkozott, hogy utoljára a 220 ezer halálos áldozatot szedő 2004-es indiai-óceáni szökőár után látott hasonló léptékű pusztítást. "Autók hevernek szanaszét szórva, és az utcákat törmelék borítja" - mondta Sebastian Rhodes Stampa ENSZ-alkalmazott. Szavai szerint az utak járhatatlanok, s a helyszínt csak helikopterekkel lehet megközelíteni.

Rey Balido, az Fülöp-szigeteki katasztrófavédelmi hatóság egyik szóvivője szerint Taclobanban néhány kivétellel minden házat súlyosan megrongált vagy teljesen lerombolt a tájfun. A tengerparthoz közel fekvő repülőtér irányítótornyát, fogadóépületét és távközlési berendezéseit szintén tönkretették a reptérre zúduló hatalmas hullámok, s az ott állomásozó katonák közül többen eltűntek.

A kormány szombaton 15 ezer katonát vezényelt a tájfun által leginkább sújtott térségbe helikoptereken, teherautókon és gyalogosan, s a károk ellenére szombaton sikerült leszállnia a repülőtéren két C-130-as katonai szállítógépnek, amely a mentéshez szükséges felszereléseket és távközlési berendezéseket vitt Taclobanba.

John Andrews, az ország polgári légi közlekedésének egyik illetékese korábban azt mondta, hogy a jelentések szerint száznál több holttestet számoltak össze a Leyte szigetén fekvő városban és környékén. Hozzátette, hogy körülbelül ugyanennyi sérültről is tudnak.

Az egyebek közt földcsuszamlásokat okozó vihar áldozatairól várhatóan sokkal súlyosabb jelentések érkeznek majd, amint a mentőalakulatok és a helyszínre vezényelt katonai egységek elérik a megrongált utak miatt nehezen megközelíthető térséget, amellyel a távközlési kapcsolat is szinte teljesen megszakadt.

A Haiyan tájfun péntek reggel csapott le a Fülöp-szigetekre, és szombaton valamelyest meggyengülve Vietnam irányában folytatta útját. Vietnam 15 tartományában rendelték vissza a hajókat a kikötőkbe, s a hatóságok óvintézkedéseket tesznek a földcsuszamlások által veszélyeztetett településeken. A hanoi kormány hivatalos weblapja szerint csak Da Nang és Quang Nam tartományokban közel 300 ezer embert telepítettek biztonságosabb körzetekbe.

A Fülöp-szigeteki Taclobanban Roger Mercado helyi kormányzó elmondta, hogy a folytatódó heves esőzés és a sűrű köd miatt nappal is szinte az éjszakai sötétséghez hasonló látási viszonyok uralkodnak a környéken. Az ország középső részén továbbra is zárva vannak a kompkikötők és a repülőterek.

A szupertájfun óránként 300 kilométeres sebességet is elérő széllökései kidöntött villanyoszlopokat, kicsavart fákat, leszakított háztetőket hagyott maga után, és szilánkokra zúzott házakat, ami mind arra utal, hogy a halálos áldozatok száma nagyobb lehet az első beszámolókban foglaltaknál. Az első televíziós felvételeken a főváros Manilától mintegy 580 kilométerre délkeletre fekvő Tacloban lakói vízben gázoltak az elárasztott utcákon, az áradás által elöntött autók között.

A hatóságok már a tájfun érkezése előtt közel egymillió embert költöztettek biztonságos helyre. A kormány előzetes figyelmeztetése szerint húsz tartományban összesen 12 millió embert fenyegetett a vihar. Emiatt még csütörtökön Taclobanba repült Mar Roxas belügyminiszter és Voltaire Gazmin védelmi miniszter is a védelmi munkák irányítására, de pénteken velük is megszakadt a kapcsolat.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×