Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kiállítás nyílt 1988. október 23. emlékére

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A rendszerváltás negyedszázados évfordulójához kapcsolódva Horváth Ernő fotós képeiből nyílt kiállítás 1988. október 23. emlékére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM) pénteken Budapesten.

Magyarország ezzel a tárlattal kezdi meg az emlékezést a 25 éve történt demokratikus átmenetre, így a tervek szerint jövőre a 1989-es fényképeket tekinthetik meg az érdeklődők - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a tárlat pénteki megnyitóján.

Hozzátette: a fotók tökéletesen visszaadják az agóniáját élő szocializmus hangulatát, a képek alatt olvasható újságkivágások pedig jól mutatják, hogy a tényleges események és a hivatalos nyilvánosság között mekkora szakadék volt.

A KIM Szalonban látható 15 fotó felidézi a nyolcvanas évek vége érzését, a fekete-fehér képeken is jól látható szürkeséget. A miniszterelnök-helyettes példaként említette azt a fotográfiát, amely a templomajtóban nyomakodó rendőröket örökítette meg, akik látszólag feltűnést nem keltve a közrendre ügyelnek, nem megtorolnak és nem retorziót alkalmaznak.

A kiállítás szórakoztatva emlékeztet, a fiatalabbakat pedig tanítja - vélekedett Navracsics Tibor, akinek kedvenc képe a Vörösmarty tér sarkán, a Váci utcában készült. A fotón egy rendőrsorfal és a járókelők találkoznak egymással, a kép közepén pedig egy kisfiú áll "abban a bizonyos csősapkában". A kisfiú, aki kicsit csodálkozva és cinkosan néz bele a fényképezőgépbe, napjainkban már 30-32 éves lehet - tette hozzá.