Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Felgyorsulhat Berlusconi pártjának szakadása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Felgyorsulhat Olaszországban a jobbközép Szabadság Népe (PdL) párt szakadása, miután a pártelnök, Silvio Berlusconi november 16-ra előre hozta az országos választmány tanácskozását.

A volt kormányfő a korábban bejelentett december 8-i dátumhoz képest három héttel korábbra hívta össze a PdL országos tanácsának 800 tagját.

Feladatuk az lesz, hogy Silvio Berlusconi október 25-i bejelentéséről szavazzanak, miszerint a 2009-ben alapított PdL befejezi tevékenységét és a párt nevében és céljaiban is visszatér az 1994-ben indított Forza Italia (Hajrá Olaszország, FI) mozgalomhoz.

Az elemzők szerint az adócsalásért elítélt Berlusconi azért gyorsította fel a FI újraindítását, mert az olasz parlament felsőháza november 27-én nyílt szavazást tart szenátusi mandátumának visszavonásáról.

A PdL jövő heti tanácskozása válasz elé állítja a párt azon csoportját, mely Angelino Alfano PdL-főtitkárral, belügyminiszterrel az élen október 2-án - Berlusconi utasításának ellentmondva - bizalmat szavazott az Enrico Letta vezette nagykoalíciós kormánynak. A szakadárok november 16-án vagy Berlusconi mögé sorakoznak fel, vagy kiválnak a pártból.

Alfano csütörtök este újabb találkozóra ment Berlusconi római rezidenciájára, hogy a pártszakadás elkerüléséről tárgyaljon. Újságíróknak ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a PdL-küldöttekből már több mint 300-an a párt általa vezetett szárnyát támogatják. Alfano bejelentette, hogy november 16-án nyolcpontos dokumentumot mutat be, amely a Berlusconihoz való hűséget is hangsúlyozza azzal együtt, hogy a jelenlegi gazdasági válsághelyzetben a kormánybuktatás felelőtlen lépés lenne.

Berlusconi azt hangoztatta, hogy nem maradhat kormányon azokkal, akik kizárják őt a parlamentből.

Gianfranco Fini, az olasz képviselőház volt elnöke, aki 2010-ig a PdL tagja volt, úgy nyilatkozott, hogy Berlusconi célja nem a kormány megbuktatása, hanem pártja egybekovácsolása lenne vezetői pozíciójának megőrzésével. Fini szerint a kormánybuktatásban Berlusconi legnagyobb ellenfele Giorgio Napolitano államfő, aki nem oszlatja fel a márciusban alakult parlamentet, amíg ez nem módosítja a szilárd kormánytöbbséget jelenleg nem biztosító olasz választási törvényt.