eur:
392.82
usd:
366.17
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Arafatot nagy valószínűséggel megmérgezték

Nagyon valószínű, hogy polóniummérgezés következtében hunyt el Jasszer Arafat egykori palesztin vezető - jelentette szerdán az al-Dzsazíra katari hírtelevízió a svájci szakértők jelentésére hivatkozva.

A svájci igazságügyi orvosszakértők közlése szerint az Arafat földi maradványaiból vett minta a normál értékhez képest 18-szor magasabb radioaktivitást mutatott 210-es polóniumból.

"Az eredmények meglehetősen támogatják azt a feltételezést, miszerint (Arafat) annak nyomán hunyt el, hogy 210-es polóniummal megmérgezték" - olvasható a lausanne-i orvosszakértői központ 108 oldalas jelentésében, amelynek másolata az al-Dzsazíra birtokába került. A hírtelevízió közlése szerint a szakértők "83 százalékig" biztosak abban, hogy Arafat polóniummérgezés áldozata lett.

"Egy valódi bűncselekményt, egy politikai gyilkosságot tártunk fel" - nyilatkozta a svájci szakértői jelentéssel kapcsolatban a Reuters brit hírügynökségnek a palesztin vezető özvegye, aki kérelmezte Arafat földi maradványainak kihantolását és vizsgálatát.

Orosz szakértők ugyanakkor kizárták, hogy az egykori palesztin vezetőt megmérgezték volna polóniummal. A Szövetségi Orvosbiológai Ügynökség (FMBA) vezetője, Vlagyimir Ujba három hete azt mondta, hogy az orosz szakértők alapos vizsgálatuk ellenére sem találták a palesztin vezető holttestének maradványaiban, a kapott mintákban 210-es polóniumnak a nyomát.

Arafat 75 évesen, 2004 októberében lett súlyos beteg Rámalláhban: hasi fájdalmakra panaszkodott, de láza nem volt. Onnan szállították egy Párizs melletti katonai kórházba, ahol november 11-én meghalt. A francia orvosok tiszteletben tartották a család kérését, így nem hoztak nyilvánosságra részleteket Arafat állapotáról, és fel sem boncolták.

Arafat halála után szinte azonnal találgatások kaptak lábra, melyek szerint a politikussal állítólag izraeliek végeztek. A palesztin elnök földi maradványait özvegye engedélyével 2012 novemberben hantolták ki Rámalláhban. Mintegy hatvan mintát vettek a maradványokból, majd azokat a felkért svájci, francia és orosz szakértők között felosztották. A vizsgálatot szigorú titoktartás mellett, egymástól függetlenül, külön-külön végezték. A francia szakvélemény még hiányzik.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×