eur:
393.82
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Szíria vegyi fegyvereket próbál elrejteni?

Az amerikai hatóságok olyan hírszerzési értesüléseket vizsgálnak, amelyek szerint a szíriai kormányzat megpróbálja elrejteni vegyifegyver készletének egy részét a megsemmisítés elől - mondta egy amerikai tisztviselő a Reuters brit hírügynökségnek.

Bassár el-Aszad elnök rezsimje - amerikai-orosz javaslatra és amerikai légicsapások fenyegetése miatt - szeptemberben beleegyezett, hogy a jövő év közepére megsemmisíti vegyi fegyvereit.

A névtelenül nyilatkozó illetékes szerint azonban az amerikai hatóságokhoz olyan jelzések érkeztek, hogy a készlet egy részét a szíriaiak igyekeznek visszatartani a megsemmisítéstől és megőrizni.

Hozzátette, hogy ezt a fejleményt nem tartja igazán meglepetésnek és egyelőre nem kezelik olyan súlyúnak sem, amely miatt megtorpanhatna a szíriai válság megoldását célzó diplomáciai erőfeszítések folyamata.

Úgy vélte, kiemelten fontos, hogy a nemzetközi közösség szoros figyelemmel kövesse a rezsim tevékenységét ezen a területen és próbálja elérni, hogy Aszadék minden vegyi fegyvert szolgáltassanak be, majd semmisítsék meg ezeket.

Az említett hírszerzési értesülésekről a CNN hírtelevízió is beszámolt, az amerikai védelmi tárca és a hírszerző ügynökség (CIA) azonban nem kívánta kommentálni a jelentéseket.

Samantha Power, az Egyesült Államok nagykövete is megerősítette viszont, hogy Washington fenntartásokkal és kétkedéssel kezeli a szíriai kormányzat által az ország vegyifegyver programjáról nemrégiben benyújtott terjedelmes dokumentumot. Mint mondta, ennek oka egyebek között az, hogy Damaszkusz az elmúlt években már számos ígéretét nem tartotta be. Még nagy munkát jelent, hogy a dokumentumban szereplő listát ellenőrizzék és megnézzék, hogy a folyamat a megfelelő úton halad-e - szögezte le Power.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×