eur:
394.9
usd:
371.59
bux:
66333.13
2024. április 16. kedd Csongor

Németország nem ad menedékjogot Snowdennek

A német kormány nem biztosít menedékjogot Edward Snowdennek, de megvizsgálja, hogy miként lehet meghallgatni Moszkvában az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársát - mondta szerdán Berlinben a német belügyminiszter.

Hans-Peter Friedrich a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő parlamenti ellenőrző testület (PKG) zárt ülése után elmondta: Snowden nem politikai üldözött, ezért nem illeti meg politikai menedékjog.

Snowden hajlandó közreműködni a Németország elleni amerikai kémkedési ügyek feltárásában, de a segítségért cserébe védelmet kér, és biztosítékot arra, hogy nem adják ki az Egyesült Államoknak, ahol bíróság elé akarják állítani.

Ezeket a feltételeket lehet teljesíteni, "csak akarni kell" - mondta Hans-Christian Ströbele, az ellenzéki Zöldek képviselője, aki Moszkvában tárgyalt az NSA megfigyelési programjairól szóló dokumentumokat kiszivárogtató amerikai informatikussal. Hozzátette: Snowden nem akarja, hogy Moszkvában hallgassák meg, inkább németországi tartózkodási engedélyt vagy menedékjogot szeretne, és ha ezt megkapja, akkor az NSA ügyeivel foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság rendelkezésére áll.

Ströbele hangsúlyozta: Németország köszönettel tartozik Edward Snowdennek, hiszen nélküle "még mindig lehallgatnák Angela Merkel mobiltelefonját".

A mindig zárt ülésen - és lehallgatásbiztos helyiségben - tanácskozó parlamenti testület ülésén Ströbele beszámolt moszkvai útjáról, a külföldi hírszerzés és a belső elhárítás vezetői pedig washingtoni megbeszéléseikről tájékoztatták a képviselőket. A Fehér Ház és az NSA képviselőivel folytatott tárgyalásokon érintették azt a tervbe vett német-amerikai megállapodást, amely az egymás elleni kémkedést tiltaná.

Ezzel kapcsolatban Ronald Pofalla, a titkosszolgálatokat a kormányzat részéről felügyelő kancelláriaminiszter az ülés után elmondta: Barack Obama amerikai elnök várhatóan december közepén terjeszti elő a titkosszolgálati tevékenység felülvizsgálatáról szóló kormányzati jelentést. A német-amerikai megállapodást ezután lehet megkötni. Az egyezmény új alapra helyezheti a titkosszolgálati együttműködést, és "egyedülálló esélyt kínál az elveszett bizalom visszaszerzésére" - mondta a miniszter.

Thomas Oppermann, a PKG szociáldemokrata elnöke hangsúlyozta: az egyezménynek nemcsak az állami szervek elleni kémkedés tiltásáról kell rendelkeznie, hanem az állampolgárok megfigyelésének és a gazdasági kémkedés tilalmáról is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×