eur:
394.91
usd:
371.5
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Gallup: 40 százalék alatt Obama támogatottsága

Főként az egészségügyi reform nehézkes beindulása miatt 40 százalék alá csökkent Barack Obama elnök támogatottsága az Egyesült Államokban - derült ki a Gallup közvélemény-kutató intézet kedden nyilvánosságra hozott felméréséből.

Obama népszerűsége 39 százalékos szinten áll, az elnök megítélése utoljára 2011 októberében volt ilyen rossz, amikor sokan kételkedni kezdtek újraválasztásában. Az elnök munkájának megítélése legutóbb júniusban járt 50 százalék felett.

A történelmi tapasztalat azt mutatja, hogy az amerikai elnökök kormányzásuk második ciklusára veszítenek népszerűségükből és ez alól Barack Obama sem kivétel. Elemzők szerint az elnök viszonylag jól jött ki a szövetségi kormányzat részleges lebénulását és az adósságplafon megemelését övező vitákból, ugyanakkor a healthcare.gov weboldal katasztrofális indulása - amelynek lehetővé kellene tennie az egészségügyi biztosítással nem rendelkező amerikaiak csatlakozását a rendszerhez - aláásta a tekintélyét.

A szakértők még nem tudják megmondani, hogy az elnök népszerűségvesztése milyen hatással lesz a 2014 novemberében megtartandó, "félidős" választások kimenetelére. Az elnök tekintélyét megtépázta a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) körül, Edward Snowdennak a titkos adatgyűjtésre vonatkozó leleplezései nyomán kirobbant botrány és Obamának a Szíriával szembeni fellépés ügyében megnyilvánult bizonytalansága is.

Barack Obama támogatottságának ilyen mértékű megcsappanása - a kongresszus megosztottsága mellett - kérdésessé teszi, hogy az elnök meg tudja-e valósítani a második ciklusára kitűzött céljait, egyebek között a bevándorlási rendszer reformját, a klímaváltozás elleni határozott fellépést, az országos közlekedési infrastruktúra fejlesztését és a gyerekek iskolai felkészítésének reformját.

Obama ugyanakkor jobban áll elődje, George W. Bush második elnökségi ciklusának 37 százalékos átlagánál. A Watergate-botrány miatt 1974 augusztusában lemondott Richard Nixon második mandátumának átlaga 34 százalék volt. Ronald Reagan támogatottsága viszont 63 százalékos volt közvetlenül a távozását megelőzően, 1988 decemberében.

A Barack Obama támogatottságára vonatkozó felmérést november 2. és 4. között készítették, 1500 fős mintán. A statisztikai hibahatár 3 százalékpont.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×