eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Elárverezték Napóleon végakaratának másolatát

A remélt ár kétszereséért, 357 ezer euróért kelt el Bonaparte Napóleon végakaratának egyetlen másolata szerdán Párizsban.

Az új, nevét elhallgató francia tulajdonos a magángyűjteményében akarja őrizni a becses dokumentumot.

Az Artemisia Auctions árverésén került kalapács alá a végakarat két záradékának másolata. A záradékokról Montholon grófja, Napóleon szárnysegédje készített hiteles másolatot 1821. április 16-án Szent Ilona szigetén, nem sokkal Napóleon május 5-én bekövetkezett halála előtt. Az iratokat az teszi különösen értékessé, hogy Napóleon testamentumának ezek az utolsó, még magánkézen lévő passzusai.

Az első klauzula szerint Napóleon arról rendelkezett, hogy hamvait hőn szeretett népe közelében, Párizsban szórják a Szajnába. Ennek ellenére a francia fővárosban az Invalidusok templomában helyezték örök nyugalomra.

Napóleon a második záradékban megnevezte végrendeletének végrehajtóit - Montholon mellett Bertrand és Marchand grófokat - és felosztotta Szent Ilonán lévő javait, elkerülendő, hogy az ingóságokat zár alá vegyék. A bútorokat, ékszereket, könyveket és egyéb tárgyakat Napóleon hű támogatóira és az anyjára hagyományozta.

Bonaparte Napóleon több példányt is írt végrendeletéből. Már nagyon gyenge volt, amikor megírta ezt a két záradékot, és szárnysegédjét kérte meg arra, hogy készítsen másolatot, mert attól tartott, hogy az angolok megsemmisítik az eredetit. Montholon ugyanolyan papírt, tintát és tollat használt, mint Napóleon, és több helyen is kézjegyével látta el a másolatot.

Napóleon egyébiránt nem tévedett az angolokkal kapcsolatban, a britek ugyan megőrizték a korzikai végrendeletét, de csak évtizedek múltán adták át a franciáknak. A végrendelet eredetije manapság a párizsi nemzeti levéltárban látható.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×