Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kilábalás jeleit mutatja az európai gazdaság

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A válságból való kilábalás biztató jeleit mutatja az európai gazdaság - közölte az Európai Unió (EU) tagállamainak gazdasági teljesítményét előrejelző, kedden megjelent prognózisához fűzött megjegyzésében az Európai Bizottság.

A 2013 első negyedévében tapasztalt csökkenés után a második negyedévben már ismét nőtt az európai gazdaság teljesítménye, és az év hátralévő részében is nőni fog a GDP reálértéken - írta a 160 oldalas jelentést összegezve a brüsszeli testület.

A mellékelt táblázatokból kiderül: az Európai Bizottság számításai szerint 2013 egészében zéró lesz a 28 EU-tagállam átlagos gazdasági növekedése. Az euróövezetben 0,4 százalékos visszaeséssel számolnak.

2013-ban 3 százalék körüli lesz a beruházások visszaesése, és nő a munkanélküliség és az államadósságok átlaga. A munkanélküliségi ráta 12,2 százalék lesz az euróövezetben és 11,1 százalék az EU-28-ak átlagában, a GDP-arányos államadósság pedig 95,5 százalékra várható az eurózónában és 89,7 százalékra az unió egészében az Európai Bizottság előrejelzése szerint. 2014-ben viszont már nőni fognak a beruházások és a GDP, megáll a munkanélküliség növekedése, és jelentősen lassul a GDP-arányos államadósság gyarapodása. A tagállamok államháztartási hiányának átlaga 2014-ben 3 százalék alá csökken az idei 3,1 százalékról (euróövezet), illetve 3,5 százalékról (EU-28).

Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa kedden Brüsszelben a testület előrejelzését ismertetve kijelentette: fordulóponthoz ért az európai gazdaság.

Az elmúlt években végrehajtott pénzügyi konszolidáció és jelentős strukturális reformok javították annak feltételeit, hogy a belső kereslet legyen az európai gazdasági növekedés motorja - közölte a finn biztos.

Olli Rehn ugyanakkor hozzátette: "túl korai lenne kijelenteni, hogy győztünk; a munkanélküliség továbbra is elfogadhatatlanul magas, ezért tovább kell dolgoznunk az európai gazdaság korszerűsítésén, a fenntartható növekedésért és új munkahelyek teremtéséért".

A makrogazdasági egyensúlytalanságok eltűnőben vannak, várhatóan lassan erősödik a belső kereslet, 2014-2015-ben már ez lesz a gazdasági növekedés motorja, miközben az EU-tagállamok harmadik országokba irányuló kivitele gyengül - állapította meg az Európai Bizottság. Ugyanakkor az egyensúlytalanság elleni lépések néhány tagállamban továbbra is visszavetik a beruházásokat és a fogyasztást. Miközben a pénzpiaci helyzet jelentősen javult, és a sebezhető országok állampapír-hozamai csökkentek, ez egyelőre nem érzékelhető a reálgazdaságban. A pénzpiacok továbbra is törékenyek, és alapvető különbségek vannak a tagállamok között - hangsúlyozta a brüsszeli testület rendszeres gazdasági-pénzügyi előrejelzéseinek idei harmadik, őszi fejezetében.