Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb merényletek Irakban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Irakban fegyveresek tizenegy embert öltek meg több különböző támadásban hétfőn - közölték az iraki hatóságok.

A rendőrség tisztségviselői szerint a legvéresebb merényletet egy Szaláheddín tartománybeli, szunnita többségű településen követték el. Először egy autóba rejtett pokolgépet hoztak működésbe, majd az elkövetők a helyszínre érkező rendőrök közelében kettős öngyilkos robbantást hajtottak végre. Négy rendőr meghalt, legkevesebb tízen megsebesültek.

Ezzel párhuzamosan hétfő reggel ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a tartományi kormányzóság három alkalmazottjára, akik éppen a buszukat várták az északi, Ninive tartománybeli Moszulban. A támadásban három ember vesztette életét.

Az ország más részein is követtek el terrortámadásokat. Az iraki fővárostól 160 kilométerre északra fekvő Tikrítben egy rendőrakadémia közelében robbantottak, egy halottról és tíz sebesültről érkezett jelentés. Merénylők Bagdad északi negyedeiben egy biztonsági ellenőrzőpontnál két katonát, az észak-iraki Kirkukban egy rendőrkapitányság elleni támadásban pedig két rendőrt gyilkoltak meg. A Bakúba városában elkövetett összehangolt támadásokban három rendőr vesztette életét.

Egészségügyi tisztségviselők megerősítették az áldozatok számáról szóló híreket.

A pénteken közzétett hivatalos adatok szerint október volt a legvéresebb hónap 2008 áprilisa óta Irakban. A hónapban csaknem ezer ember vesztette életét erőszakcselekményekben, már évek óta nem volt ennyi halálos áldozata a felekezetek közötti szembenállásnak az arab országban.

Az amerikai csapatok visszavonása után másfél évvel Irakot az elmúlt öt év legsúlyosabb erőszakhulláma sújtja. Az iraki ENSZ-misszió jelentése szerint a halálos áldozatok száma az év eleje óta már 5000 fölé emelkedett. Félő, hogy az ország újra visszacsúszik a polgárháborúba, ami 2006 és 2007 érte el csúcspontját, a halálos áldozatok száma ekkoriban meghaladta a háromezret havonta.

A síita-szunnita ellentétet táplálja a szomszédos Szíriában zajló polgárháború, amelyben szunnita lázadók fegyverrel akarják megdönteni a síizmus egyik ágához, az alavita felekezethez tartozó Bassár el-Aszad elnök hatalmát.