eur:
393.88
usd:
369.22
bux:
65894.82
2024. április 23. kedd Béla

Újabb merényletek Irakban

Irakban fegyveresek tizenegy embert öltek meg több különböző támadásban hétfőn - közölték az iraki hatóságok.

A rendőrség tisztségviselői szerint a legvéresebb merényletet egy Szaláheddín tartománybeli, szunnita többségű településen követték el. Először egy autóba rejtett pokolgépet hoztak működésbe, majd az elkövetők a helyszínre érkező rendőrök közelében kettős öngyilkos robbantást hajtottak végre. Négy rendőr meghalt, legkevesebb tízen megsebesültek.

Ezzel párhuzamosan hétfő reggel ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a tartományi kormányzóság három alkalmazottjára, akik éppen a buszukat várták az északi, Ninive tartománybeli Moszulban. A támadásban három ember vesztette életét.

Az ország más részein is követtek el terrortámadásokat. Az iraki fővárostól 160 kilométerre északra fekvő Tikrítben egy rendőrakadémia közelében robbantottak, egy halottról és tíz sebesültről érkezett jelentés. Merénylők Bagdad északi negyedeiben egy biztonsági ellenőrzőpontnál két katonát, az észak-iraki Kirkukban egy rendőrkapitányság elleni támadásban pedig két rendőrt gyilkoltak meg. A Bakúba városában elkövetett összehangolt támadásokban három rendőr vesztette életét.

Egészségügyi tisztségviselők megerősítették az áldozatok számáról szóló híreket.

A pénteken közzétett hivatalos adatok szerint október volt a legvéresebb hónap 2008 áprilisa óta Irakban. A hónapban csaknem ezer ember vesztette életét erőszakcselekményekben, már évek óta nem volt ennyi halálos áldozata a felekezetek közötti szembenállásnak az arab országban.

Az amerikai csapatok visszavonása után másfél évvel Irakot az elmúlt öt év legsúlyosabb erőszakhulláma sújtja. Az iraki ENSZ-misszió jelentése szerint a halálos áldozatok száma az év eleje óta már 5000 fölé emelkedett. Félő, hogy az ország újra visszacsúszik a polgárháborúba, ami 2006 és 2007 érte el csúcspontját, a halálos áldozatok száma ekkoriban meghaladta a háromezret havonta.

A síita-szunnita ellentétet táplálja a szomszédos Szíriában zajló polgárháború, amelyben szunnita lázadók fegyverrel akarják megdönteni a síizmus egyik ágához, az alavita felekezethez tartozó Bassár el-Aszad elnök hatalmát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×