eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Egyiptom - Murszi megérkezett perének helyszínére

Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi elnök hétfő reggel megérkezett a kairói rendőrakadémiára, ahol hamarosan megkezdődik ellene a per gyilkosságra való felbujtás vádjával.

Helyszíni beszámolók szerint Murszit helikopterrel szállították a helyszínre. Egyiptom első demokratikusan megválasztott elnökét megbuktatása, július 3-a óta ismeretlen helyen tartotta fogva a hadsereg. Murszi 14 másik vádlottal együtt áll a bíróság elé. Mindannyiukat felelősnek tartják azért, hogy tavaly decemberben heten meghaltak a Murszi által kiadott alkotmányos rendelet elleni kairói tüntetésen.

Fennáll annak a veszélye, hogy a per miatt még nagyobb lesz a megosztottság az észak-afrikai országban. Murszi hívei - nagy többségükben az iszlamista Muzulmán Testvériség tagjai vagy szimpatizánsai - azt ígérték, hogy hallatni fogják hangjukat, amikor a volt államfő megjelenik a bíróság előtt.

Murszi több mint ezer híve esett már áldozatul a fegyveres erők fellépésének, köztük több százan augusztus 14-én, amikor rendőrök és katonák vérbe fojtva oszlatták szét gyűléseiket, és több mint kétezer iszlamistát börtönöztek be, köztük a Muzulmán Testvériségnek csaknem az összes vezetőjét.

Ilyen körülmények között "ez nem csupán egy megválasztott elnök pere, ez a népakarat pere" - mondta Juszuf imám, aki a Szövetség az Államcsíny Ellen nevű koalícióban szervezi a tiltakozó akciókat. A Murszi-párti koalíció hétfőre békés tüntetéseket hirdetett, de újabb összetűzésekre lehet számítani. A rendőrség hétfőre 20 ezer emberét vezényelte a főváros utcáira.

Elődjével, Hoszni Mubarakkal ellentétben Mohamed Murszi már előre jelezte, hogy nem fog együttműködni az igazságszolgáltatással, mert annak fennhatóságát nem ismeri el.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×