Egyiptom - Murszi megérkezett perének helyszínére

InfoRádió / MTI
2013. november 4. 09:30
Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi elnök hétfő reggel megérkezett a kairói rendőrakadémiára, ahol hamarosan megkezdődik ellene a per gyilkosságra való felbujtás vádjával.

Helyszíni beszámolók szerint Murszit helikopterrel szállították a helyszínre. Egyiptom első demokratikusan megválasztott elnökét megbuktatása, július 3-a óta ismeretlen helyen tartotta fogva a hadsereg. Murszi 14 másik vádlottal együtt áll a bíróság elé. Mindannyiukat felelősnek tartják azért, hogy tavaly decemberben heten meghaltak a Murszi által kiadott alkotmányos rendelet elleni kairói tüntetésen.

Fennáll annak a veszélye, hogy a per miatt még nagyobb lesz a megosztottság az észak-afrikai országban. Murszi hívei - nagy többségükben az iszlamista Muzulmán Testvériség tagjai vagy szimpatizánsai - azt ígérték, hogy hallatni fogják hangjukat, amikor a volt államfő megjelenik a bíróság előtt.

Murszi több mint ezer híve esett már áldozatul a fegyveres erők fellépésének, köztük több százan augusztus 14-én, amikor rendőrök és katonák vérbe fojtva oszlatták szét gyűléseiket, és több mint kétezer iszlamistát börtönöztek be, köztük a Muzulmán Testvériségnek csaknem az összes vezetőjét.

Ilyen körülmények között "ez nem csupán egy megválasztott elnök pere, ez a népakarat pere" - mondta Juszuf imám, aki a Szövetség az Államcsíny Ellen nevű koalícióban szervezi a tiltakozó akciókat. A Murszi-párti koalíció hétfőre békés tüntetéseket hirdetett, de újabb összetűzésekre lehet számítani. A rendőrség hétfőre 20 ezer emberét vezényelte a főváros utcáira.

Elődjével, Hoszni Mubarakkal ellentétben Mohamed Murszi már előre jelezte, hogy nem fog együttműködni az igazságszolgáltatással, mert annak fennhatóságát nem ismeri el.