Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Végső búcsút vettek Mazowiecki volt lengyel kormányfőtől

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A család, valamint lengyel politikai vezetők részvételével több ezren vettek végső búcsút vasárnap Tadeusz Mazowieckitől, akit Lengyelországban először választottak demokratikus úton miniszterelnökké a kommunista rendszer összeomlása után, 1989-ben.

Bronislaw Komorowski lengyel elnök, Donald Tusk kormányfő és a rendszerváltás utáni Lengyelország összes miniszterelnöke mellett José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is jelen volt a Varsó történelmi belvárosában található Keresztelő Szent János-székesegyházban rendezett búcsúszertartáson.

A lengyel zászlóba burkolt koporsót a sárga rózsákkal feldíszített oltár elé helyezték.

Mazowieckit a lengyel főváros közelében fekvő Laskiban lévő családi sírboltban temetik el.

A politikus nyolcvanhat éves korában hétfőn hunyt el egy varsói kórházban.

Mazowiecki történelmi fontosságát jelzi, hogy a lengyel államfő néhány nappal korábban nemzeti gyásznappá nyilvánította november 3-át, a szertartást pedig közvetítette a lengyel közszolgálati televízió.

A jogi egyetemet végzett politikus a kommunista rendszer idején tevékeny résztvevője volt a demokratikus lengyel ellenzéki mozgalomnak, 1980-ban pedig egyik legfontosabb tanácsadója Lech Walesa későbbi lengyel elnöknek, a Szolidaritás független szakszervezet alapítójának. Részt vett a demokratikus átalakulást megalapozó, a kommunista vezetés és az ellenzék közötti kerekasztal-tárgyalásokon. 1989 és 1991 között ő volt Lengyelország első demokratikusan megválasztott miniszterelnöke.

Az egykori kormányfő 1992 és 1995 között az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának különleges jelentéstevőjeként dolgozott a volt Jugoszláviában. Õ volt az egyetlen olyan magas rangú ENSZ-illetékes, aki lemondott tisztségéről, tiltakozásul a nemzetközi közösség tétlensége miatt a Srebrenicában elkövetett emberiesség elleni bűntettekkel kapcsolatban. 2010 októberétől Komorowski tanácsadójaként dolgozott. Mazowiecki megkapta a legmagasabb lengyel kitüntetést, a Fehér Sas Érdemrendet.