Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nácik által elrabolt műkincsek kerültek elő

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nácik által elrabolt mintegy 1500 festményt, köztük Picasso, Matisse, Chagall alkotásait foglalták le a Focus című német hírmagazin szerint egy müncheni férfi lakásában.

A szenzációsnak ígérkező fogásra a vámnyomozók bukkantak a beszámoló szerint. A 80 éves férfi lakásában majdnem 1500, eddig eltűntnek hitt képet találtak. A lefoglalt anyagban modern klasszikusok, köztük Pablo Picasso, Henri Matisse, Marc Chagall, Emil Nolde, Franz Marc, Max Beckmann vagy Max Liebermann alkotásai is szerepelnek.

A hírmagazin írása szerint a képeket a nácik zsidó gyűjtőktől rabolták el vagy "elfajzott" művészet címszóval elkobozták. A Focus szerint a festményeket egy München melletti biztonsági raktárban őrzik a vámosok.

A hírmagazin írásának tartalmát az illetékes augsburgi államügyészség a dpa német hírügynökség vasárnapi megkeresésére sem megerősíteni, sem megcáfolni nem kívánta.

Egy berlini művészettörténész szerint egymilliárd euróra tehető a művek értéke. Az eddigi vizsgálatok szerint legalább 200 festményt hivatalosan is keresnek, 300 alkotás pedig az úgynevezett "elfajzott" művészethez sorolható.

A nácik a harmincas és a negyvenes években "elfajzottnak" bélyegezték meg azokat a művészeti alkotásokat, amelyek esztétikájukat tekintve nem illettek a nemzetiszocialisták által propagált "emberképbe". Elfajzottnak számítottak például az expresszionista, az impresszionista, a dadaista, a szürrealista és a kubista alkotások, művészek.

A magazin szerint a vámnyomozók még 2011 tavaszán jártak a férfi lakásában, akire pár hónappal korábban egy Svájcból Münchenbe tartó vonaton történt ellenőrzéskor lettek figyelmesek.

A müncheni férfi egy neves műgyűjtő család sarja, apja az 1930-as és 1940-es években vásárolta fel a festményeket. A háború után a férfi azt állította, hogy a mesterművek egy drezdai bombázásban elégtek, valójában fia vigyázott a páratlan kincsekre. A müncheni lakásban a képek elsötétített, piszkos szobákban, házi készítésű polcokon hevertek. A nyomozók évtizedes konzervdobozok és régi élelmiszerek között bukkantak rá az alkotásokra.

Az évek alatt a férfi néhány képet eladott, a pénzt pedig felélte. Amikor a nyomozók egy többnapos akcióban a lakást teljesen kiürítették, a férfi semmilyen ellenállást nem tanúsított.