Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A "fekete veréb" után is kémkedett Amerika

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Izraeli szövetségese után is kémkedett Amerika - állította a kormányhoz közeli Iszráel Hajom (Izrael Ma) című újság honlapján vasárnap.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) "elsődleges fontosságú izraeli katonai célpontok" után nyomozott, elsősorban korszerű rakétarendszerek és helyi fejlesztésű drónok információit próbálta megszerezni a The New York Times című amerikai lapra hivatkozó cikk szerint.

Az Amerika Izrael elleni kémkedésének részleteit leíró dokumentumokat Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt szerződéses alkalmazottja szivárogtatta ki a sajtónak. Ezek szerint az NSA főleg a Rafael fegyvergyártó cég tervezte és készítette drónokról, valamint az Izraelben "fekete veréb" (black sparow) néven emlegetett rakétarendszerről próbált adatokat szerezni.

A Jediót Ahronót című izraeli lap Ynet nevű hírportálja szerint Izrael a kémkedésnek nemcsak tárgya, hanem részese is, ugyanis együttműködési megállapodása révén a 8200-as nevű katonai egység kapott az NSA lehallgatásainak anyagából, amiért cserébe saját maga által gyűjtött adatokkal fizetett.

Szeptemberben a The Guardian című angol nyelvű lap már nyilvánosságra hozta, hogy az NSA megosztotta hírszerzési "nyersanyagát" Izraellel, mégpedig úgy, hogy abból előzőleg nem távolította el az amerikai állampolgárokra vonatkozó információkat.