eur:
393.79
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Titkos adatgyűjtés: a németek többsége nem érzi magát fenyegetve

A németek többsége nem érzi magát személyesen fenyegetve az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kiterjedt lehallgatásai miatt - derül ki a Wirtschaftswoche című hetilap szombati számában megjelent közvélemény-kutatási eredményekből.

A felmérésben megkérdezettek 76 százaléka nem tartja elképzelhetőnek, hogy személyes hátránya származhatna az NSA megfigyelési gyakorlatából. Mindössze 24 százalék tartja "nagyon aggasztónak" és 32 százalék "valamelyest aggasztónak" a helyzetet, míg 44 százalék túlértékeltnek látja a megfigyelésekről kialakult jelenlegi nemzetközi vitát.

"Az érintettség érzése korlátozott, még akkor is, ha a többség kritikusan szemléli az eljárást" - összegezte az eredményeket a lapnak Renate Köcher, a felmérést készítő cég, az Allensbach közvélemény-kutató intézet ügyvezetője. A szakember szerint azért nem vált ki nagyobb aggodalmat a németekben az NSA tevékenysége, mert általánosságban véve az az érzésük, hogy nem lehet változtatni a kialakult helyzeten, mert az "sorsszerű", a technológiai fejlődés velejárója.

Erre a vélekedésre utal az is, hogy a megkérdezettek 57 százaléka szerint nem megfelelően védettek az interneten az adatai, és csak a lakosság 17 százaléka bízik abban, hogy az állam gondosan bánik az adataival. A németeknek mindössze 16 százaléka tartja teljesen elképzelhetetlennek, hogy személyes adatokat tegyen közzé magáról az interneten. A legtöbben az üzleti szférával és az állammal szemben is bizalmatlanok ezen a téren - mondta a lapnak Renate Köcher.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×