eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Merkel: A kristályéjszaka a német történelem mélypontja

A német történelem legsötétebb fejezetének nevezte a kristályéjszaka néven elhíresült, 1938. november 9-i zsidóellenes náci pogromot Angela Merkel, és arra szólította fel honfitársait, hogy ne tűrjék el az antiszemitizmust semmilyen formában.

A német kancellár szokásos hétvégi videoüzenetét a náci pogrom közelgő 75. évfordulójának szentelte.

Az 1938. november 10-re virradó éjszakán a nemzetiszocialisták egy központilag megtervezett országos zsidóellenes erőszakhullám keretében mintegy 1400 zsinagógát raboltak ki és rongáltak meg, valamint romba döntöttek és felgyújtottak nyolcezer zsidó üzletet Németországban. Meglincseltek csaknem száz zsidót, s harmincezer körülire tehető azoknak a száma, akiket ekkor hurcoltak el különböző koncentrációs táborokba. A pogromban több mint ezer zsidó ember vesztette életét. A kristályéjszaka a több mint hatmillió európai zsidó meggyilkolásához, illetve halálához vezető zsidóüldözés kezdetét jelentette.

Az évforduló kapcsán Merkel hangsúlyozta az emlékezés fontosságát. Utalt arra, hogy a szövetségi kormány, de a tartományok is különböző programokat dolgoztak ki az antiszemitizmus, illetve a szélsőségesség minden formája ellen. Szükség van minden egyes állampolgár bátorságára - jelentette ki, hozzátéve, hogy az antiszemitizmus semmilyen formában nem tűrhető.

Angela Merkel megelégedéssel szólt arról, hogy a zsidó emberek élete ismét kiteljesedett Németországban. Kormánya támogatja ezt - hangsúlyozta a kancellár, aki a zsidó vallásúak integrációjának előmozdításáért külön köszönetet mondott a Németországi Zsidók Központi Tanácsának.

Üzenetében a kancellár utalt arra is, hogy november 9. évtizedekkel később ismét a német történelem része lett. Emlékeztetett 1989. november 9-re, a hírhedt berlini fal leomlásának a napjára, amelyet az öröm és a remény napjának nevezett. Ez a nap azt bizonyította, hogy a demokrácia és a jogállamiság békés úton is biztosítható - jelentette ki.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×