Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Feldühödött hazafi" volt a Los Angeles-i ámokfutó

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai kormánnyal és a repülőtéri biztonsági szolgálattal szemben ellenséges hangvételű üzenetet találtak az elfogása után annál a férfinál, aki lövöldözött és egy embert megölt a Los Angeles-i repülőtéren - jelentették szombaton amerikai tömegtájékoztatási eszközök hivatalos forrásra hivatkozva.

A férfi táskájában egy kézzel írott feljegyzést találtak, amely szerint a TSA közlekedésbiztonsági szolgálat alkalmazottait és "disznókat" akart megölni - mondta el az amerikai nyomozó hatóságok egy neve elhallgatását kérő munkatársa. Az írás szerint az utóbb a 23 éves, Los Angeles-i Paul Ciancaként azonosított lövöldöző úgy érezte, hogy a TSA átkutatásai megsértik az alkotmányos jogait és hogy magát "feldühödött hazafinak" tartja. Dühének oka a levél szerint különösen Janet Napolitano korábbi belbiztonsági miniszter volt.

A CNN hírtelevízió híradásában szintén az szerepelt, hogy a férfinál kormányellenes érzelmeket kifejező és a TSA-val szembeni dühről árulkodó feljegyzést találtak. Több utas arról számolt be, hogy a férfi a támadás előtt TSA-s alkalmazottakat keresett a reptéren.

A lövöldöző egy nagy tűzerejű lőfegyverrel nyitott tüzet a repülőtéren helyi idő szerint pénteken. A biztonsági szolgálat egy tagját lelőtte, két másikat megsebesített, mielőtt rövid tűzharcban megsebesítették és elfogták.

A reptéren pánik tört ki, a 2-es és a 3-as terminált kiürítették. Az utasok egy részét a kifutópályára menekítették.

A Los Angeles-i nemzetközi repülőtér az Egyesült Államok harmadik legnagyobb repülőtere, 2012-ben a világ hatodik legforgalmasabb légikikötője volt. A 3-as terminál kisebb amerikai légitársaságok gépeit szolgálja ki. Az eset miatt több mint hétszáz járatot töröltek.

A TSA-t a 2011. szeptember 11-i terrortámadások után hozták létre. Napolitano 2009-től 2013 szeptemberéig volt a belbiztonsági tárca vezetője.