V4-KEK - Támogatás és ösztönzés a KEK Európai Unión kívüli tagjai számára

InfoRádió / MTI
2013. október 31. 18:55
A Közép-európai Kezdeményezés (KEK) külügyminiszterei csütörtöki gödöllői ülésükön elfogadott közös nyilatkozatukban szorgalmazták, hogy a szervezet azon tagjai, amelyek már az EU-hoz tartoznak, segítsék az unión kívüli országokat.

A KEK-tagországok külügyi vezetői csütörtökön a Gödöllői Királyi Kastélyban tanácskoztak, és az ott elfogadott memorandumban üdvözölték, hogy több fontos lépés történt az országok európai közeledésében. Támogatták és ösztönözték az KEK Európai Unión kívüli tagjait, tegyék meg a szükséges lépéseket az EU bővítésének folytatásához szükséges kritériumok teljesítésére, valamint erősítsék kapcsolataikat az unióval.

A miniszterek arra kérték a KEK azon tagállamait, amelyek már az EU-hoz tartoznak, hogy az unió intézményein keresztül járuljanak hozzá a tagságra készülő és európai kapcsolataik erősítésére törekvő országok integrációjához.

Szükségesnek nevezték, hogy a KEK szorosan együttműködjön más regionális szervezetekkel.

A dokumentumban üdvözölték, hogy a KEK projektekre koncentrál, ez meglátásuk szerint segítette a sikeres regionális együttműködési struktúra kialakítását, ami szükséges a régió országai, különösen az EU-n kívüli KEK-tagállamok párbeszédéhez és megfelelő gazdasági növekedéséhez.

Az ülésen részt vevők támogatták a KEK 2014-16-os akciótervét, és üdvözölték, hogy a dokumentum pontosan definiálja a szervezet küldetését és a stratégiai célokat, a strukturális és pénzügyi megerősítéssel kapcsolatos intézkedéseket. Megítélésük szerint ez a dokumentum, amely az EU új, 2014-2020-ra szóló többéves pénzügyi keretével egyidejűleg lép életbe, több területen erősítheti a együttműködést a tudásalapú, fenntartható gazdaság létrehozására. Ez összhangban áll az EU2020 versenyképességi stratégia céljaival, és segítené a bővítési folyamatot.

A KEK plenáris ülésén részt vett Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Macedónia, Magyarország, Montenegró, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia külügyminisztere, valamint Ausztria, Fehéroroszország, Horvátország, Olaszország, Moldova, Lengyelország, Románia és Ukrajna külügyminiszter-helyettese, külügyi államtitkára, képviselője. A találkozón szintén jelen volt az EU soros elnökségét betöltő Litvánia külügyminisztere, az Egyesült Államok helyettes külügyi államtitkára, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) képviselője.