Az együttműködésről tárgyaltak a közép-európai külügyminiszterek

InfoRádió / MTI
2013. október 31. 20:37
A regionális együttműködés jelentőségét hangsúlyozták a visegrádi csoport (V4) és a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) külügyminiszterei csütörtökön Gödöllőn. A magyar tárcavezető arról beszélt, hogy a V4-nek segítenie kell a nyugat-balkáni országok integrációját.

A Gödöllői Királyi Kastélyban délelőtt a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia), Ausztria, Törökország, az EU soros elnökségét betöltő Litvánia és a nyugat-balkáni országok külügyi vezetői, valamint az EU bővítési biztosa tanácskozott.

A tárgyalás után Martonyi János külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a V4 felelősséget visel a nyugat-balkáni országok európai uniós integrációjának segítéséért. Kiemelte: a visegrádi országoknak közös érdekük és céljuk Európa újraegyesítése, annak elérése, hogy az unió bővítése minden nehézség ellenére haladjon.

A tárcavezető a találkozó céljának nevezte, hogy kifejezzék támogatásukat a nyugat-balkáni országok által az európai integrációért tett erőfeszítésekhez. A csatlakozás összetett feladat, amelynek tejesítése hosszú ideig tart, és a V4-nek különleges felelőssége van abban, hogy sikeres legyen - mondta.

Martonyi János szerint fontos a nyugat-balkáni országok regionális együttműködése, és a V4 modellként szolgálhat.

Jan Kohout cseh külügyminiszter kiemelte: a V4 különleges értéke, hogy országai a Kelet és a Nyugat között, a Balkán és Ázsia mellett találhatók, ez egyúttal azt is jelenti, hogy az EU bővítésének támogatása a visegrádi országok közös érdeke.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter is azt mondta, hogy a V4 tudatában van a felelősségének a szomszédságát illetően.

Henryka Moscicka-Dendys lengyel helyettes államtitkár azt mondta, lényeges a visegrádi országok tapasztalatainak megosztása a Nyugat-Balkánnal és Törökországgal, hiszen így tanulhatnak a példájukból, és nem követik el ugyanazokat a hibákat.

Linas Linkevicius litván külügyminiszter azt hangoztatta, meg kell tartani a bővítés hitelességét: Európának nyitottnak kell maradnia.

Stefan Füle, az EU bővítési biztosa elmondta: a V4 országai felhívják a figyelmet a bővítés fontosságára, miközben a bővítés egyre inkább politikai kérdéssé válik.

Kérdésre válaszolva Martonyi János közölte: a találkozó napirendjén nem szerepelt a titkos adatgyűjtés ügye.

A V4 országai az esemény után kiadott közös nyilatkozatukban hangsúlyozták annak jelentőségét, hogy a NATO és az EU fenntartsa elkötelezettségét a nyugat-balkáni régió stabilitása és biztonsága mellett. A memorandumban a V4 tagjai kinyilvánították "erőteljes és folyamatos támogatásukat" a bővítés lendületének fenntartásáért.

Gödöllőn délután a KEK külügyminiszterei tartották plenáris ülésüket. Az esemény után Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a közép-európai országok összetartozás-tudatának erősítése volt a V4 és a KEK kétnapos külügyminiszteri találkozójának célja.

Az államtitkár kiemelte: Közép-Európa "egyedülálló erőforrás-tartalék", ezért is fontos az együttműködés erősítése a régióban. A visegrádi csoport pedig a közép-európai építkezés motorja, kezdeményező szerepet tölt be - mutatott rá.

A KEK külügyminiszterei gödöllői ülésükön elfogadott közös nyilatkozatukban szorgalmazták, hogy a szervezet azon tagjai, amelyek már az EU-hoz tartoznak, segítsék az unión kívüli országokat. A dokumentum szerint a tanácskozás résztvevői támogatták és ösztönözték az KEK Európai Unión kívüli tagjait, tegyék meg a szükséges lépéseket az EU bővítésének folytatásához szükséges kritériumok teljesítésére, valamint erősítsék kapcsolataikat az unióval.

A KEK plenáris ülésén részt vett Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Macedónia, Magyarország, Montenegró, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia külügyminisztere, valamint Ausztria, Fehéroroszország, Horvátország, Olaszország, Moldova, Lengyelország, Románia és Ukrajna külügyminiszter-helyettese, külügyi államtitkára, képviselője. A találkozón szintén jelen volt az EU soros elnökségét betöltő Litvánia külügyminisztere, az Egyesült Államok helyettes külügyi államtitkára, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) képviselője.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Herczeg Zsolt összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást