Több mint ötmillió metamfetamin tablettát foglaltak le Thaiföldön

InfoRádió / MTI
2013. október 25. 14:18
Több mint ötmillió metamfetamin tablettát foglaltak le és három drogkereskedőt vettek őrizetbe Thaiföldön - jelentették be pénteken a thai hatóságok.

A thai kábítószer-ellenes rendőrség letartóztatott egy feltételezett kábítószer-kereskedőt az ország északi részén csütörtök éjjel, a gyanúsítottnál nagyjából hárommillió metamfetamin tablettát találtak. A rendőrök egy héttel ezelőtt ugyanennek a droghálózatnak két másik tagját vették őrizetbe, tőlük kétmillió-háromszázezer tablettát koboztak el.

A hatóságok arról számoltak be, hogy az eredetileg Mianmarból származó kábítószert a kereskedők a szomszédos Laoszon keresztül csempészték Thaiföld északkeleti részébe. A tabletták célpontjai a főváros, Bangkok, valamint a környező tartományok voltak.

"Ez a kábítószer-kereskedő hálózat kiterjedt kapcsolatokkal rendelkezik, sok ember dolgozik nekik, erős anyagi háttérrel rendelkeznek, így minden egyes alkalommal több millió tablettát hoznak be " - mondta egy thai rendőrtábornok. Ez volt az utóbbi évek egyik legnagyobb kábítószerfogása Thaiföldön.

Az aranyháromszög néven ismert régió, Észak-Thaiföld, Laosz és Mianmar közismerten a világ egyik kábítószergyártó és -elosztó központja. A máktermesztés és az ópiumgyártás hagyománya ott az 1800-as évekre nyúlik vissza. Délkelet-Ázsia - a mákültetvények nagy részének felszámolása következtében, az ópium háttérbe szorulásával - mára a világ egyik jelentős szintetikus kábítószerének, a metamfetaminnak a gyártóbázisa lett.