Az európai kisebbségi ernyőszervezet támogatja a romániai magyarság autonómiatörekvéseit

InfoRádió / MTI
2013. október 25. 12:12
Teljes szolidaritásáról és támogatásáról biztosította a romániai magyar nemzeti közösség autonómiatörekvéseit az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) a székelyek vasárnapi nagy menetelése alkalmából - derült ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pénteki hírleveléből.

A FUEN állásfoglalását Hans Heinrich Hansen, a nemzeti kisebbségek európai ernyőszervezetének elnöke és Vincze Loránt, a FUEN alelnöke, az RMDSZ külügyi titkára írta alá.

"A FUEN minden fórumon támogatja tagszervezeteinek jogkövetelő törekvéseit, Székelyföld területi autonómiáját is. Az RMDSZ a FUEN erős partnere, közösen lépünk fel Európában a kisebbségi keretszabályozás megteremtése érdekében" - olvasható az állásfoglalásban.

A FUEN vezetői rámutattak: Európa minden őshonos nemzeti kisebbségét megilleti az önrendelkezés joga, és a romániai magyarság - Európa legnagyobb, egy országban élő nemzeti kisebbsége - hosszú ideje kinyilvánította igényét Székelyföld területi autonómiája és a kulturális autonómia iránt.

Hozzátették: az autonómia a legtöbb esetben súlyos történelmi örökséget rendezett, és kivívása több évtizedbe telt, de azóta bebizonyosodott, hogy az autonómia erősítette a közösségeket, valamint a régiók és autonóm területek kohézióját.

"Arra buzdítjuk a romániai magyarokat, soha ne adják fel a közösség önrendelkezésébe, ügyeik autonóm rendezésébe vetett hitüket. Használják ki a politikai érdekképviselet lehetőségeit, támogassák a közösséget képviselő RMDSZ-t, éljenek a polgári nyomásgyakorlás eszközével, őrizzék meg az erőt adó egységes fellépést" - fogalmaz a FUEN állásfoglalása.