Most sem sikerült megbuktatni a bolgár kormányt

InfoRádió / MTI
2013. október 17. 14:32
Az ellenzék újból kísérletet tett a szocialisták által vezetett kormány megbuktatására csütörtökön Bulgáriában, de sikertelenül.

A Bojko Boriszov volt kormányfő vezette, Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű konzervatív párt által benyújtott bizalmatlansági indítványt 118:93 arányban leszavazták. A Bolgár Szocialista Pártot (BSZP) koalíciós partnere, a török kisebbségi Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) támogatta, míg a nacionalista Ataka Párt 20 jelenlévő képviselője tartózkodott.

Az egykori kormánypárt ezúttal a szocialisták sikertelen regionális és befektetési politikáját kifogásolta.

Plamen Oresarszki kormánya május 29. óta irányítja az Európai Unió legszegényebb országát, és legutóbb október 2-án nyújtottak be ellene bizalmatlansági indítványt, amely ugyancsak elbukott.

A GERB azonban nem nyugszik bele az ismételt vereségbe, és jelezte, hogy pénteken újra bizalmi szavazást kér a parlamenttől.

Boriszov politikailag elszigetelt pártja 97 mandátummal rendelkezik a 240 fős bolgár országgyűlésben, és gyakorlatilag semmi esélye, hogy megszerezze a sikeres bizalmatlansági indítványhoz szükséges 121 voksot. A szocialistákat ugyanis koalíciós partnerük mellett hallgatólagosan támogatják a 23 parlamenti képviselővel rendelkező nacionalisták is.

A GERB minimális előnnyel megnyerte a májusi választásokat, de utána nem sikerült kormányt alakítania.