Agyonlőttek egy népszerű muzulmán vallási vezetőt Kenyában

InfoRádió / MTI
2013. október 4. 19:47
Muzulmán fiatalok felgyújtottak egy keresztény templomot és rendőrökre támadtak Kenyában, miután fegyveresek agyonlőtték egy olyan mecset népszerű hitszónokát, amely korábban szomáliai iszlám szélsőségesek egyik törzshelye volt - közölték pénteken a hatóságok.

Ibrahim Omar sejk meggyilkolása után zavargások törtek ki Mombasa kikötőváros egyik negyedében, a tüntetők felgyújtották az Üdvhadsereg egyik templomát és összecsaptak a helyszínre érkező rendőrökkel, akik gumilövedéket és könnygázt vetettek be a tömeg oszlatására.

A hitszónok elleni merényletben négy ember vesztette életét, míg a zavargások további négy halálos áldozatot követeltek a kenyai Vöröskereszt értesülései szerint.

Az ország kereskedelmi és turisztikai központjának számító városban pénteken több üzlet nem nyitott ki, feltehetőleg a gyilkosság miatti tiltakozásul.

Omar sejk négy másik emberrel együtt tartózkodott egy autóban, amikor a támadás érte őket Mombasában, és csak egyikük élte túl azt. A vallási vezető ellen munkatársai és a tüntetők szerint a kenyai biztonsági erők követtek el merényletet, mint korábban több más muzulmán ellen az országban.

A rendőrség tagadta, hogy köze lenne az esethez, illetve hogy bármely biztonsági szolgálat gyilkolná a muzulmánokat. A mombasai rendőrség szóvivője közölte: nyomoznak Omar sejk meggyilkolásával kapcsolatban.

Az eset csütörtök este történt, csupán néhány száz méterre attól a helytől, ahol tavaly szeptemberben nagyon hasonló körülmények között agyonlőttek egy lázító muzulmán hitszónokot, Abud Rogót. A kenyai és az amerikai kormány szerint Rogo kapcsolatban állt az al-Shabaab szomáliai iszlamista milíciával, amelynek emberei támadták meg idén szeptember 21-én az egyik nairobi bevásárlóközpontot. (A négy napig tartó túszdrámában több mint 60 ember halt meg.) Egyes helyi összeesküvés-elméletek szerint Omar sejk meggyilkolása bosszú volt a nairobi merényletért.

Rogo meggyilkolása után szintén zavargások törtek ki Mombasában, mert a város szegénynegyedeiben neki is jelentős támogatottsága volt.

Rogóhoz hasonlóan Omar sejk is népszerű volt a mombasai muzulmán fiatalok körében, de más településeken is az ország tengerparti övezetében. Sokan Omart tekintették Rogo utódjának. Az országrészben élő muzulmánok úgy érzik, hogy a főleg keresztények alkotta nairobi kormány hátrányosan megkülönbözteti őket.