Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Közmunkát kell vállalniuk a briteknek a munkanélküli ellátásért

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Közmunkát kell teljesíteniük vagy kötelező átképzésen kell részt venniük a régóta munkát kereső briteknek, ha meg akarják tartani álláskeresési támogatásukat - közölte hétfőn a brit pénzügyminiszter.

George Osborne a kormányzó Konzervatív Párt Manchesterben zajló éves kongresszusán felszólalva úgy fogalmazott, hogy az állam senkit nem hagy segítség nélkül, de "senki nem kaphat valamit, ha semmit nem nyújt érte cserébe".

Ennek jegyében azoknak a szociális ellátásban részesülő állástalanoknak, akiknek már legalább két éve nincs munkájuk, az új szabályok alapján jelentkezniük kell közmunkára, például hulladékgyűjtésre, falfirkák lemosására, vagy főzhetnek idős rászorultakra, illetve jótékonysági szervezeteknek is dolgozhatnak.

Ha erre nem hajlandók, akkor minden nap jelentkezniük kell a területi munkaközvetítő központban, ahol tájékozódniuk kell arról, hogy van-e képzettségünknek megfelelő állás.

A harmadik lehetőség az, hogy az állástalanok kötelező képességfejlesztő képzésen vesznek részt, növelve elhelyezkedési esélyeiket.

Aki kivonja magát e program mindegyik pontja alól, először négyheti, majd ha az újabb felszólításokra sem reagál, minden eredménytelen felszólítás után háromhavi álláskeresési támogatását veszíti el.

Az Osborne által ismertetett tervek szerint az érintett munkanélkülieknek évente fél éven át heti 30 óra közmunkát kell teljesíteniük, és tíz órát kell igazoltan aktív álláskereséssel tölteniük az állami munkaközvetítő központokban ahhoz, hogy továbbra is részesülhessenek szociális támogatásban.

A brit kormány becslései szerint a szabálymódosítások évente hozzávetőleg 200 ezer állástalant érintenek.

Álláskeresési támogatásként heti 56,80 font (20 ezer forint) minimális ellátás jár a 18 éven felüli, tartósan munkanélküli kérelmezőknek.

Az eddigi szabályok alapján elegendő volt kéthetente megjelenni a területi munkaközvetítő központban és az ellátás további folyósítása fejében alá kellett írni a megjelenést igazoló jelenléti ívet, bár ha kínálkoztak megfelelő álláslehetőségek, és azokat a kérelmező rendre nem fogadta el, eddig is meg lehetett vonni egy idő után a szociális támogatást.

Hétfői kongresszusi felszólalásában a brit pénzügyminiszter "szélhámosságnak" nevezte az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Ed Miliband múlt héten tett bejelentését arról, hogy ha a Labour kerül kormányra a 2015-ben esedékes következő választásokon, húsz hónapra befagyasztaná a lakosság és a családi vállalkozások földgáz- és áramdíjait.

George Osborne szerint Miliband politikai filozófiája "Marx Károlyéhoz hasonlítható".