Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A portugál miniszterelnök elismerte a vezető kormánypárt választási vereségét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elismerte vasárnap éjjel Pedro Cassos Coelho miniszterelnök Portugáliában, hogy Szociáldemokrata Pártja (PSD) országos összesítésben vereséget szenvedett a helyhatósági választásokon. A szocialista ellenzék vezetője, António José Seguro úgy nyilatkozott, az eredmény azt mutatja, hogy a szavazók változást akarnak az ország irányvonalában.

A vasárnap tartott önkormányzati választásokon a szavazókörzetek közel 90 százalékából származó részeredmények szerint az ellenzéki Szocialista Párt a voksok 36,7 százalékát szerezte meg, a PSD pedig mintegy 19 százalékot. Sok körzetben független jelölt győzött.

Éjjeli nyilatkozatában Passos Coelho gratulált a szocialistáknak, és kijelentette: pártja szeretett volna bizonyos számú önkormányzatban többségben maradni, ez azonban nem sikerült.

Hozzátette, hogy miniszterelnökként nem kíván változtatni nemzeti politikájának irányvonalán, mert azt elengedhetetlennek tartja ahhoz, hogy Portugália felülemelkedjék a gazdasági válságon, és visszaálljon az ország iránti nemzetközi bizalom.

Seguro viszont úgy vélekedett, hogy a választási eredmények azt mutatják: az emberek büntetik politikájáért a kormányzatot, és változást akarnak.

A baloldali vezető ígéretet tett arra, hogy alternatív irányvonalat dolgoz ki, és azt képviseli az országos politikában.

A helyhatósági választáson a szocialisták növelték fölényüket más városok mellett Lisszabonban. A kormánypártok jelentősen visszaszorultak olyan fellegváraikban, mint Porto és Vila Nova de Gaia.

A legutóbbi, 2009-es önkormányzati voksoláson a PSD nyerte el a polgármesteri székek többségét, ugyanakkor a szavazati arány országos összesítésben akkor is szocialista győzelmet mutatott.