eur:
394.46
usd:
370.24
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Öngyilkos lett Pinochet hírszerző főnöke

Öngyilkos lett Augusto Pinochet egykori chilei diktátor börtönre ítélt hírszerző főnöke, mert egy másik büntetés-végrehajtási intézménybe akarták átköltöztetni - közölte vasárnap az ügyvédje.

Az emberi jogok megsértéséért elítélt Odlanier Mena tábornok szombaton hétvégi kimenőt kapott, és ez alatt vetett véget az életének. A chilei elnök csütörtökön jelentette be, hogy a jogegyenlőség nevében bezárják a Pinochet-diktatúra katonai tisztségviselőinek luxusbörtönét.

A Cordillera börtönt egy fővárosi laktanyában rendezték be, és az elítéltek sokkal jobb körülmények között vannak, mint a máshol fogva tartott rabok: kétszemélyes celláikban van fürdőszoba, meleg zuhany, természetes fény, emellett egy medence, továbbá teniszpályák és grillezők tartoznak a fegyintézethez. A tíz elítéltre 35 foglár jut, míg máshol egy börtönőr jut ötven fegyencre.

Menát és kilenc társát a Punta Peuco nevű vidéki, különleges börtönbe akarták küldeni, ahol szintén a Pinochet-rezsim szolgálatában bűncselekményeket elkövető katonákat őriznek. A többiek átköltöztetését szombat éjjel lebonyolították, de közben vízágyúkkal kellett szétverni egy tüntetést.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×