Öngyilkos lett Pinochet hírszerző főnöke

InfoRádió / MTI
2013. szeptember 29. 17:37
Öngyilkos lett Augusto Pinochet egykori chilei diktátor börtönre ítélt hírszerző főnöke, mert egy másik büntetés-végrehajtási intézménybe akarták átköltöztetni - közölte vasárnap az ügyvédje.

Az emberi jogok megsértéséért elítélt Odlanier Mena tábornok szombaton hétvégi kimenőt kapott, és ez alatt vetett véget az életének. A chilei elnök csütörtökön jelentette be, hogy a jogegyenlőség nevében bezárják a Pinochet-diktatúra katonai tisztségviselőinek luxusbörtönét.

A Cordillera börtönt egy fővárosi laktanyában rendezték be, és az elítéltek sokkal jobb körülmények között vannak, mint a máshol fogva tartott rabok: kétszemélyes celláikban van fürdőszoba, meleg zuhany, természetes fény, emellett egy medence, továbbá teniszpályák és grillezők tartoznak a fegyintézethez. A tíz elítéltre 35 foglár jut, míg máshol egy börtönőr jut ötven fegyencre.

Menát és kilenc társát a Punta Peuco nevű vidéki, különleges börtönbe akarták küldeni, ahol szintén a Pinochet-rezsim szolgálatában bűncselekményeket elkövető katonákat őriznek. A többiek átköltöztetését szombat éjjel lebonyolították, de közben vízágyúkkal kellett szétverni egy tüntetést.