eur:
394.12
usd:
370.25
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

"Ha megtette, el kell mondania az országnak" - Öt történelmi telefonhívás

Nem csak a Barack Obama amerikai és Haszan Róháni iráni elnök között lezajlott pénteki telefonbeszélgetés számít történelminek. Az Inforadio.hu összegyűjtötte, milyen fontos telefonhívásokat kezdeményeztek eddig. Kit hívott először Bush a szeptember 11-ei támadás után, és mint tanácsolt Steve Jobs Bill Clintonnak?

Hívás a "becstelenség napján"

1941. december 7-én, vasárnap kora délután Frank Knox haditengerészeti miniszter azért hívta fel Roosevelt elnököt, hogy tájékoztassa, Pearl Harbornál Japán megtámadta az Egyesült Államokat. Roosevelt másnapi beszédében a becstelenség napjának nevezte december 7-ét.

Távolsági hívás a Holdra


1969. július 20-án Neil Armstrong és Edwin "Buzz" Aldrin első emberként sétát tettek a Holdon. Másnap Nixon elnök a Fehér Ház Ovális Irodájából felhívta az Apollo 11 legénységét, hogy gratuláljon a történelmi tetthez. Ez a történelem legjelentősebb telefonhívása, amit eddig a Fehér Házból kezdeményeztek - mondta a lelkes Nixon, akinek legendás zöld telefonkészülékét még ma is őrzik az emlékére létrehozott múzeumban.

Gyanús hívás

1972. június 17-én Frank Wills, a washingtoni Watergate irodakomplexum biztonsági őre arra lett figyelmes, hogy az egyik iroda ajtaját fekete szalaggal zárták be. Rosszat sejtett, ezért hívta a rendőrséget. Több betörőt is tetten értek, amint lehallgató készüléket kíséreltek meg elhelyezni a Demokrata Párt választási központjának helyt adó épületben. A Nixon elnök lemondásához vezető Watergate-botrány ezzel a telefonhívással kezdődött.

Steve Jobs bölcsessége

1998-ban az amerikai politika másról sem szólt, csak Bill Clinton és Monica Lewinsky viszonyáról. A demokrata párti elnök körül egy hadseregnyi jogi tanácsadó kereste a kiutat, Clinton mégis Steve Jobsot hívta fel, mihez kezdjen. Az Apple-vezér állítólag azt mondta neki: "Nem tudom, hogy megtette-e, de ha igen, el kell mondania az országnak". A Steve Jobs biográfia szerint hosszas csönd volt a válasz a vonal másik végén.

Kit hívott Bush?


2001. szeptember 11-én reggel 9 óra előtt nem sokkal megcsörrent Condoleeza Rice telefonja. A vonal másik végén George Bush volt, aki egy floridai kisiskolában népszerűsítette az olvasást, amikor a gépek becsapódtak. Elsőként nemzetbiztonsági tanácsadója számát tárcsázta, hogy felvilágosítást kérjen, mi történik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×