eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Megkötötték az alkut Szíriáról az ENSZ-ben

ENSZ diplomaták szerint késő este sikerült megállapodásra jutni a szíriai vegyi fegyverarzenál leszerelését előíró határozatról. Amerikai illetékesek nem voltak hajlandók megerősíteni a hírt, miközben az alku részleteiről tárgyaltak orosz kollégáikkal.

Az orosz külügyminiszter-helyettes korábban arról beszélt, hogy sikerült megállapodni egy fontos vitás kérdésben. Megállapodtak abban is, hogy a határozat utal majd az ENSZ Charta 7. cikkelyére, amely engedélyezi a katonai és nem katonai fellépést a béke és biztonság megerősítésére. Ezt Moszkva korábban ellenezte, mert úgy látta, lehetőséget ad a katonai csapásra.

Az ENSZ New York-i központjában ezután sürgősen tárgyalóasztalhoz ült John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Az oroszok és amerikaiak többek között arról tárgyaltak, hogy hogyan semmisítsék meg a szíriai kormányerők vegyi arzenálját.
Nevük elhallgatását kérő ENSZ diplomaták ezt követően kezdtek beszélni arról, hogy tető alá hozták az alkut és a Biztonsági Tanács öt állandó tagja egyetértésre jutott a szíriai vegyi fegyverek leszereléséről.

Miközben Washingtonban az elnöki szóvivő nem akarta megerősíteni a megállapodás hírét, Moszkvában a külügyminiszter-helyettes arról beszélt, hogy Oroszország csapatokat ajánl fel azoknak a létesítményeknek az őrzésére, ahol a becslések szerint 1000 tonnás vegyi arzenált megsemmisítenék. Az elképzelésről már korábban is beszéltek diplomáciai körökben, de kérdés, hogyan fogadják a nyugatiak, annak ismeretében, hogy Moszkva a szíriai kormány egyik közeli szövetségese.

Laurent Fabius francia külügyminiszter azt mondta, hogy a Biztonsági Tanács állandó tagjai további két fontos kérdésben is megállapodtak. Párizs keményen kampányolt azért, hogy a tervezet említse meg: a vegyi fegyverek bárhol történő felhasználása bűntett és a vegyi fegyverek alkalmazóit az igazságszolgáltatás elé kell állítani.

Az augusztus 21-i damaszkuszi vegyi támadást követően az Egyesült Államok katonai csapással fenyegette a szíriai rezsimet, de Kerry külügyminiszter azt mondta: ha Szíria hajlandó leszerelni összes vegyi fegyverét, akkor elkerülheti a támadást. Az orosz diplomácia kapva-kapott a javaslaton és rávette Szíriát, hogy mondjon igent.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a több, mint 100 ezer halottat követelő szíriai válság két és fél éve alatt képtelen volt határozatot hozni Szíriáról - mivel Moszkva és Peking három olyan nyugati javaslatot is megvétózott, amelyek nyomást gyakoroltak volna Bassár al-Asszád szíriai elnökre.

Szvetnik Endre összefoglalója

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×