Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megkötötték az alkut Szíriáról az ENSZ-ben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
ENSZ diplomaták szerint késő este sikerült megállapodásra jutni a szíriai vegyi fegyverarzenál leszerelését előíró határozatról. Amerikai illetékesek nem voltak hajlandók megerősíteni a hírt, miközben az alku részleteiről tárgyaltak orosz kollégáikkal.

Az orosz külügyminiszter-helyettes korábban arról beszélt, hogy sikerült megállapodni egy fontos vitás kérdésben. Megállapodtak abban is, hogy a határozat utal majd az ENSZ Charta 7. cikkelyére, amely engedélyezi a katonai és nem katonai fellépést a béke és biztonság megerősítésére. Ezt Moszkva korábban ellenezte, mert úgy látta, lehetőséget ad a katonai csapásra.

Az ENSZ New York-i központjában ezután sürgősen tárgyalóasztalhoz ült John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Az oroszok és amerikaiak többek között arról tárgyaltak, hogy hogyan semmisítsék meg a szíriai kormányerők vegyi arzenálját.
Nevük elhallgatását kérő ENSZ diplomaták ezt követően kezdtek beszélni arról, hogy tető alá hozták az alkut és a Biztonsági Tanács öt állandó tagja egyetértésre jutott a szíriai vegyi fegyverek leszereléséről.

Miközben Washingtonban az elnöki szóvivő nem akarta megerősíteni a megállapodás hírét, Moszkvában a külügyminiszter-helyettes arról beszélt, hogy Oroszország csapatokat ajánl fel azoknak a létesítményeknek az őrzésére, ahol a becslések szerint 1000 tonnás vegyi arzenált megsemmisítenék. Az elképzelésről már korábban is beszéltek diplomáciai körökben, de kérdés, hogyan fogadják a nyugatiak, annak ismeretében, hogy Moszkva a szíriai kormány egyik közeli szövetségese.

Laurent Fabius francia külügyminiszter azt mondta, hogy a Biztonsági Tanács állandó tagjai további két fontos kérdésben is megállapodtak. Párizs keményen kampányolt azért, hogy a tervezet említse meg: a vegyi fegyverek bárhol történő felhasználása bűntett és a vegyi fegyverek alkalmazóit az igazságszolgáltatás elé kell állítani.

Az augusztus 21-i damaszkuszi vegyi támadást követően az Egyesült Államok katonai csapással fenyegette a szíriai rezsimet, de Kerry külügyminiszter azt mondta: ha Szíria hajlandó leszerelni összes vegyi fegyverét, akkor elkerülheti a támadást. Az orosz diplomácia kapva-kapott a javaslaton és rávette Szíriát, hogy mondjon igent.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a több, mint 100 ezer halottat követelő szíriai válság két és fél éve alatt képtelen volt határozatot hozni Szíriáról - mivel Moszkva és Peking három olyan nyugati javaslatot is megvétózott, amelyek nyomást gyakoroltak volna Bassár al-Asszád szíriai elnökre.

Szvetnik Endre összefoglalója