Ártatlannak vallották magukat a brit katona gyilkosai

InfoRádió / MTI
2013. szeptember 27. 15:44
Ártatlannak vallotta magát pénteken az a két muszlim fanatikus, aki májusban több száz járókelő szeme láttára brutális kegyetlenséggel meggyilkolt egy brit katonát a délkelet-londoni Woolwich kerületben.

A 28 éves Michael Adebolajo és a 22 éves Michael Adebowale a börtönből videokapcsolaton keresztül tett vallomást. A két férfi tagadta Lee Rigby 25 éves afganisztáni háborús veterán meggyilkolását.

A vádlottak emellett kizárólag nevüket mondták meg, mindketten felvett iszlám nevüket használták: Adebolajo Mujahid Abu Hamzának, Adebowale pedig Ismail Ibn Abdullahnak nevezte magát. Tárgyalásuk a tervek szerint november 18-án kezdődik.

Az orvosi halottvizsgálat során megállapították, hogy a katona halálát vágott sebek okozták.

A két nigériai származású, brit állampolgárságú muszlim fanatikus májusban gépkocsijával felhajtott a járdára, szándékosan elütötte a szolgálaton kívüli Rigbyt, majd a sérültet késekkel és húsvágó bárdokkal összekaszabolta, és a holttestet az úttestre dobta.

A világszerte megdöbbenést keltő gyilkosságot elkövető két tettes, Michael Adebolajo és Michael Adebowale a bűncselekmény után megvárta a nagy erőkkel kiérkező fegyveres rendőri egységeket, és a kivonuló rendőrökre is rátámadt. Ez utóbbiak több lövéssel megsebesítették őket.

A brit kormány terrorcselekménynek minősítette a támadást.