Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Négy napon át tarott a borzalom Kenyában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Amerikai, brit és izraeli biztonsági szakértők segítik a kenyai hatóságokat az iszlámista támadók utáni nyomozásban. A szélsőségesek a hétvégén rohanták le Nairobi egyik bevásárlóközpontját és a vérengzésben 72 ember halt meg. Az épület egy része összedőlt.

Kenyában tart a háromnapos gyász. Véget ért az elegáns Westgate pláza ostroma, de még tegnap is szállt belőle a füst. Az épületben a négy napon át tartó borzalom nyomán 72 ember halt meg, a pláza egy része összeomlott.

Uhuru Kenyatta kenyai elnök arról beszélt, hogy a hadsereg legyőzte a szomáliai Al-Sabab csoportból kikerült támadókat.

Az öldöklés azonban rávilágított arra is, hogy a szélsőségesek mennyire ügyesen tudtak behatolni a szomszédos országba és ott látványos támadást végrehajtani. Mindez tovább erősíti azokat az aggodalmakat, hogy amíg Szomália államnak nem igen nevezhető kaotikus terület marad, addig a militáns iszlámisták toborzó és kiképzőközpontja maradhat.

A szélsőséges csoport azt mondta szerdán, hogy a külföldiek "legitim célpontok" voltak és az AP hírügynökségnek megerősítette, hogy a fegyveresek igyekeztek kiengedni a muszlimokat a plázából, míg másokat megöltek vagy túszul ejtettek.

A támadók legkevesebb 18 külföldit öltek meg. Az áldozatok között voltak britek, franciák, kanadaiak, hollandok, indiaiak, kínaiak, dél-afrikaiak és mások.

Közben a kenyai hatóságok amerikai, brit, izraeli, német és kanadai ügynökségek és az Interpol segítségét felhasználva nyomoznak az ügyben.

Egyelőre azt mondják, hogy 10-15 támadó hatolt be a bevásárlóközpontba és nem tudták megerősíteni, hogy valóban voltak-e nők a támadók között. Egy korábbi - meg nem erősített - feltételezés szerint egy brit öngyilkos merénylő özvegye is a csoport tagja lehetett. A hatóságok vizsgálják, hogy a támadók az akció előtt üzletet béreltek-e a plázában.

11 olyan személyt tartanak őrizetben, akiknek a gyanú szerint közük volt a támadáshoz. A hatóságok nem hajlandók megmondani, hogy a fegyveresek egy részéről vagy másokról van-e szó.

Hírügynökségek szerint a halottak száma magasabb lehet, mint hivatalos adat, mert több holttest lehet a törmelék között.

Szerző: Szvetnik Endre, London