Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ezért nem találkozott Obama és Róháni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem volt történelmi találkozó, még kézfogás sem az amerikai és az iráni elnök között az ENSZ közgyűlésében. Ennek ellenére Barack Obama óvatosan üdvözölte Róháni nyitását, ami egy megállapodás alapja lehet Irán atomprogramjáról.

Az ENSZ Közgyűlése előtt felszólaló amerikai elnök azt mondta: ellenőrizni akarja, hogy komolyan gondolja-e új iráni kollégája, Hasszán Róháni azokat a diplomáciai gesztusokat, amelyeket a közelmúltban tett és felszólította: konkrét lépésekkel oldja meg a Nyugat és Irán hosszú ideje tartó atomvitáját.

Róháni kiszámíthatóságot kért Amerikától. Bár egyik vezető sem beszélt elutasítóan a másikról, nem következett be, amit sokan vártak, hogy a két elnök bármilyen rövid időre is leüljön beszélgetni, vagy legalább kezet rázzon a másikkal.

Kommentátorok szerint mindez a két ország közötti több évtizedes bizalmatlanságnak és ellenségességnek tudható be, de előfordulhat, hogy Obama nem akar támadási felületet adni Republikánus ellenzékének az amerikai költségvetési meccs újabb fordulója előtt.

Még egy rövid találkozó is történelmi jelentőségű lett volna, mivel az 1979-es Iszlám Forradalom óta nem találkozott egymással iráni és amerikai vezető.

Amerikai illetékesek úgy tálalták az elmulasztott lehetőséget, hogy az iráni delegáció jelezte: ebben a pillanatban az otthoni belpolitikai helyzet miatt nem tudták felvállalni a találkozót. Az irániak szerint ezt nem ajánlották fel nekik. Az is tény azonban, hogy a mérsékeltnek tartott Róháni konzervatív ellenfelei még mindig többségben vannak az iráni parlamentben és a fegyveres erők soraiban és így az új elnök nem akart konfrontálni velük.

Róháni a közelmúltban egyezett bele, hogy felújítsák az iráni atomprogramról folyó nemzetközi tárgyalásokat, amelyek néhány éve megfeneklettek. Sokan remélték, hogy ez enyhüléshez vezethet a két szemben álló ország között. Amerika szövetségese a térségben, Izrael azonban arra figyelmeztetett, hogy óvatosan fogadják az iráni gesztusokat. "Ne ugorjon be Róháni megnyugtató szavainak" - mondta Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki szerint Teherán továbbra is atombombát akar építeni.

Róháni ezt határozottan visszautasította, Obama pedig az mondta: világos és ellenőrizhető lépéseknek kell követniük a békülékeny szavakat. Ugyanakkor elismerte, hogy az iráni lépések egy lényegi megállapodás alapjai lehetnek.

Mindezek ellenére nem utalt arra, hogy könnyítenének az Irán elleni szankciókon.