eur:
393.63
usd:
368.68
bux:
66019.99
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Elfogató parancsok: Horvátország engedett az uniónak

Orsat Miljenic horvát igazságügyi miniszter szerdán Brüsszelben ígéretet tett Viviane Redingnek, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnökének, hogy Zágráb legkésőbb jövő január elsejei hatállyal összhangba hozza az európai elfogatóparancs végrehajtásáról szóló jogszabályát az EU-joggal.

Reding a Miljeniccsel folytatott megbeszélés után kettőjük közös sajtótájékoztatóján üdvözölte a miniszter bejelentését, és jelezte, hogy a Horvátországgal szemben ez ügyben megindított eljárás további sorsa a mostani ígéret valóra váltásától függ.

A jogvita hátterében az úgynevezett "lex Perkovic" áll.

A zágrábi parlament mindössze három nappal Horvátország július elsejei uniós csatlakozása előtt módosította az európai elfogatóparancs végrehajtásáról szóló jogszabályát. A módosítás értelmében csak azokat kell az európai elfogatóparancs alapján más uniós országoknak kiadni, akiket 2002. augusztus 7. után elkövetett bűncselekmények miatt keresnek. A szóban forgó dátum az a nap, amelyen hatályba lépett az európai elfogatóparancsról szóló uniós jogszabály. E módosításról azonban Zágráb nem egyeztetett Brüsszellel.

A törvénymódosítás nyomán Horvátország - saját nemzeti joga szerint - nem köteles elfogni és kiadni Németországnak Josip Perkovicot, az egykori jugoszláv titkosszolgálat, az UDBA korábbi tisztjét. A német hatóságok szerint 1983-ban ő adta azt az utasítást, hogy jugoszláv titkos ügynökök öljenek meg egy Bajorországban élő jugoszláv-horvát emigránst. Az európai elfogatóparancs jogintézményének uniós szabályai ugyanakkor kötelezővé tennék Perkovic kiadatását.

"Feltételek nélkül összhangba fogjuk hozni a törvényt az európai joggal" - ígérte a sajtótájékoztatón a horvát igazságügyi miniszter. Mint mondta, kiiktatják a jogszabályból a 2002. augusztus 7-i időkorlátot, és a bűncselekmény elkövetésének időpontjára tekintet nélkül lehetővé teszik a kiadatást. Ezt a változtatást a lehető leghamarabb, de legkésőbb a jövő év első napján hatályba akarják léptetni.

A Brüsszel által Zágráb ellen indított eljárás azzal fenyegetett, hogy az unió visszatarthat bizonyos, Horvátországnak szánt támogatási összegeket.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.

Ennyire vegyes a kép Európában a gázai konfliktussal kapcsolatban

Az öreg kontinensnek közben már nem igazán osztanak lapokat, sokkal inkább a térségi szomszédoknak, illetve az Egyesült Államoknak - vélekedett az InfoRádióban Sayfo Omar (Migrációkutató Intézet). Jól látható szerinte, hogy a kormányok elsődleges célja, hogy a konfliktus ne terjedjen át az utcákra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×