Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elfogató parancsok: Horvátország engedett az uniónak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Orsat Miljenic horvát igazságügyi miniszter szerdán Brüsszelben ígéretet tett Viviane Redingnek, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnökének, hogy Zágráb legkésőbb jövő január elsejei hatállyal összhangba hozza az európai elfogatóparancs végrehajtásáról szóló jogszabályát az EU-joggal.

Reding a Miljeniccsel folytatott megbeszélés után kettőjük közös sajtótájékoztatóján üdvözölte a miniszter bejelentését, és jelezte, hogy a Horvátországgal szemben ez ügyben megindított eljárás további sorsa a mostani ígéret valóra váltásától függ.

A jogvita hátterében az úgynevezett "lex Perkovic" áll.

A zágrábi parlament mindössze három nappal Horvátország július elsejei uniós csatlakozása előtt módosította az európai elfogatóparancs végrehajtásáról szóló jogszabályát. A módosítás értelmében csak azokat kell az európai elfogatóparancs alapján más uniós országoknak kiadni, akiket 2002. augusztus 7. után elkövetett bűncselekmények miatt keresnek. A szóban forgó dátum az a nap, amelyen hatályba lépett az európai elfogatóparancsról szóló uniós jogszabály. E módosításról azonban Zágráb nem egyeztetett Brüsszellel.

A törvénymódosítás nyomán Horvátország - saját nemzeti joga szerint - nem köteles elfogni és kiadni Németországnak Josip Perkovicot, az egykori jugoszláv titkosszolgálat, az UDBA korábbi tisztjét. A német hatóságok szerint 1983-ban ő adta azt az utasítást, hogy jugoszláv titkos ügynökök öljenek meg egy Bajorországban élő jugoszláv-horvát emigránst. Az európai elfogatóparancs jogintézményének uniós szabályai ugyanakkor kötelezővé tennék Perkovic kiadatását.

"Feltételek nélkül összhangba fogjuk hozni a törvényt az európai joggal" - ígérte a sajtótájékoztatón a horvát igazságügyi miniszter. Mint mondta, kiiktatják a jogszabályból a 2002. augusztus 7-i időkorlátot, és a bűncselekmény elkövetésének időpontjára tekintet nélkül lehetővé teszik a kiadatást. Ezt a változtatást a lehető leghamarabb, de legkésőbb a jövő év első napján hatályba akarják léptetni.

A Brüsszel által Zágráb ellen indított eljárás azzal fenyegetett, hogy az unió visszatarthat bizonyos, Horvátországnak szánt támogatási összegeket.