Lefoglalták a szicíliai keresztapa vagyonát

InfoRádió / MTI
2013. szeptember 24. 11:53
Az olasz rendőrség kedden több mint 700 millió euró (mintegy 210 milliárd forint) értékben foglalt le cégeket, ingatlant és földet, amelyek mások nevén ugyan, de Matteo Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai bűnszervezet jelenlegi vezérének tulajdonai voltak.

Tizenkét vállalkozást, kétszázhúsz ingatlant és összesen hatvan hektárnyi földet foglalt le az olasz maffiaellenes nyomozó igazgatóság (DIA) a szicíliai Trapani közeli Castelvetrano területén. Mindegyik a 64 éves Giuseppe Grigoli vállalkozó nevére volt bejegyezve, de a hatóságok szerint a vagyon igazi tulajdonosa a keresztapa Matteo Messina Denaro volt, aki így fektette be és mosta tisztára a Cosa Nostra bűncselekményekkel szerzett pénzét.

A szicíliai szupermarketek királyaként ismert Grigoli jelenleg tizenkét éves börtönbüntetését tölti, mivel kiderült, hogy a maffia embereként kézben tartotta a sziget kereskedelmét.

A DIA hangsúlyozta, hogy a vagyonlefoglalással újabb csapást mértek a húsz éve körözött Messina Denaróra, aki egymás után veszíti el embereit és anyagi forrásait.

Az 1962-ben Castelvetranóban született, Diabolik és Don Ciccio néven is ismert maffiavezért 1993 óta körözik. A világ tíz legveszélyesebb bűnözőjének egyike. 2000-ben életfogytiglanra ítélték többek között többszörös gyilkosság miatt.

Kedden az észak-olasz Lombardiában a Cosa Nostra nyolc tagját tartóztatták le, akik a rendőrség szerint a maffiaszervezet pénzét a helyi gazdaságba fektették be. Feladataik között szerepelt a körözött és Szicíliából északra menekült maffiatagok anyagi támogatása is. A letartóztatottak között van Vittorio Mangano lánya és veje is. A 2009-ben meghalt Mangano az "Arcore istállósa" néven volt ismert, mivel egykor Silvio Berlusconi Milánó közeli villájában szolgált. A hatóságok szerint a Cosa Nostra összekötőjeként.