eur:
394.58
usd:
370.87
bux:
66500.28
2024. április 16. kedd Csongor

Nairobi merénylet - Három amerikai lehet a támadók között

A nairobi bevásárlóközpont ellen elkövetett terrortámadásban három amerikai is részt vett - közölte vasárnap Twitter-üzenetben a gyilkos akciót elkövető, as-Sabab nevű, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló szomáliai iszlamista szervezet.

A CNN által megszólaltatott szakértők szerint egyelőre nem világos, hogy a három férfi amerikai állampolgár-e vagy korábban az Egyesült Államokban élt. Az azonban ismeretes, hogy az as-Sabab az amerikai földrészen is kifejt toborzó tevékenységet.

A terrorszervezet szerint a Westgate üzletközpont elleni támadásban részt vett a minnesotai St. Paulból való, 22 éves Ahmed Mohamed Isse, a 24 éves, minneapolisi Abdifatah Osman Keenadiid és a 27 éves Gen Mustafe Noorudiin is a Missouri állambeli Kansas Cityből. Az as-Sabab szerint a többi támadó Finnországból, Kanadából, Nagy-Britanniából, Szomáliából és Kenyából való.

A sajtójelentések szerint a szomáliai Mogadishuban az elmúlt három év során három Minnesotából való amerikai állampolgár — Abdisalan Hussein Ali, Farah Mohamed Beledi és Shirwa Ahmed — követett el öngyilkos merényleteket.

Barack Obama amerikai elnök vasárnap telefonon fejezte ki együttérzését Uhuru Kenyatta kenyai államfőnek, és segítséget ígért az afrikai országnak a terroristák felelősségre vonásában.

A nairobi bevásárlóközpont ellen elkövetett terrortámadásban öt amerikai állampolgár sebesült meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×