eur:
393.82
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Német választások - urnazárásig küzdenek a szavazatokért a pártok

Németországban a pártok az utolsó percig küzdenek a szavazatokért, a választási kampány végén éjjel-nappali bevetéssel próbálják mozgósítani támogatóikat és meggyőzni a bizonytalan szavazókat.

A konzervatív CDU a kampányhajrában 5 millió háztartásba juttatta el Angela Merkel levelét, amelyben a pártelnök-kancellár arra kérte a címzetteket és hozzátartozóikat, barátaikat, hogy egyéniben és listán is a konzervatívokra szavazzanak.

Merkel szombaton Berlinben elmondott kampánybeszédében is kiemelte a listás szavazat jelentőségét. Mindkét voksra szükség van, hogy "további négy évig szolgálhassam Németországot" - mondta a kancellár, utalva a koalíciós társ liberálisoknak a konzervatív táborhoz intézett kérésére, hogy a listás szavazatukat a "polgári kormányzás" folytatása érdekében adják a liberális pártnak (FDP).

Merkel kijelentette: nincs elajándékozni való szavazat, de a konzervatívok az FDP-vel akarják folytatni a kormányzást. 2005 és 2009 között, a nagykoalíció idején is sikerült sok gondot megoldani, de Németország sikeresebb volt az utóbbi négy évben, amikor a konzervatívok és a liberálisok vezették az országot - emelte ki a kancellár. Hozzátette: elutasítja a baloldal adóemelési terveit, mert azok veszélyeztetik a munkahelyeket és a gazdaság fejlődését.

A parlamenti bejutásra esélyes euroszkeptikus Alternatíva Németország (AfD) párt támogatóinak üzenve Merkel azt mondta: az európai integrációnak köszönhető, hogy német földön történelmi összevetésben rendkívül hosszú ideje, 70 éve nem pusztított háború. Németország sorsa Európától függ, "nekünk csak akkor megy jól, ha Európának is jól megy" - mondta Angela Merkel.

A kancellár szociáldemokrata kihívója, Peer Steinbrück szombaton Frankfurtban szónokolt. A Merkel-kormány négy elvesztegetett éve után el kell kezdeni egy olyan országot építeni, ahol "nem az számít, hogy honnan jössz, hanem az, hogy hová akarsz eljutni" - mondta a szociáldemokrata párt (SPD) kancellárjelöltje. Hangsúlyozta: meg kell fordítani az újraelosztás irányát, nem a gyengébbektől a gazdagokhoz kell átcsoportosítani a jövedelmeket, hanem a gazdagoktól kell kérni nagyobb hozzájárulást ahhoz, hogy Németország ismét erős és összetartó ország legyen.

Ehhez be kell vezetni a minimálbért és adóemelésre is szükség van, de csak a "felső 5 százalék" terheit kell növelni - mondta Steinbrück.

Angela Merkel a főváros után még egyéni körzetében, Stralsundban is kampányol, és ott fejezi be 56 állomásból álló túráját. Peer Steinbrück vasárnap sem pihen. A kancellárjelölt Bonnban - szavazatának leadása után - nyilvános "reggeli politikai poharazáson" vesz részt a választókerületben induló szociáldemokrata képviselőjelölttel.

Felmérések szerint a választási részvételüket egészen biztosra ígérők több mint 30 százaléka még nem tudja vagy nem mondja meg, hogy kire szavaz a vasárnapi parlamenti (Bundestag-) választáson. A legtöbb párt ezért egészen az urnazárásig kampányol.

Az SPD úgynevezett 72 órás kampányhajrát tart. A mintegy 23 millió eurós kampánybüdzsé jelentős részét az utolsó három napra koncentrálják. Az országszerte kihelyezett óriásplakátok számát 8 ezerről 15 ezerre emelik, és az aktivisták 900 ezer háztartást keresnek fel. A párt szerint megéri a fáradtság, mert az utolsó napokig, órákig mérlegelő választók körében kimagaslóan nagy a baloldali beállítottságúak aránya.

A Zöldek is a vasárnap 18 órai urnazárásig dolgoznak a választók meggyőzésén. Az ökopárt csütörtökön 18 órakor indította "Három napig ébren" nevű akcióját, amelynek keretében több száz aktivista és a párt vezetői válaszolnak az interneten feltett kérdésekre.

A Baloldal párt szinte valamennyi alapszervezete 48 órás kampányhajrát rendez. A berlini Neukölln negyedben például szombat este 21.30 órától az aktivisták "kocsmatúrát" tartanak, a környék összes szórakozóhelyét végigjárják, és választásra bíztatják a híveket, akikből Berlinben különösen sok van. A legutóbbi, 2009-es választáson a 12 fővárosi választókerület közül 4-ben nyert az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből kifejlődött párt jelöltje. A Baloldal vasárnap akár 5 berlini körzetben is nyerhet, holott országos választói támogatottsága csak 10 százalék körül mozog.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×