Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nairobi támadás - Izraeli kommandósok hatoltak be az üzletközpontba

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Izraeli különleges egység hatolt be vasárnap a nairobi bevásárlóközpontba, hogy kiszabadítsa az iszlamisták fogságában lévő túszokat - közölte a francia hírügynökséggel a kenyai biztonsági erők képviselője.

Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint a "Fehér Özvegy" néven emlegetett, világszerte körözött fiatal angol terroristanő állhat a kenyai fővárosban végrehajtott, több tucatnyi emberéletet kioltó terrortámadás mögött.

A támadást szombaton délután hajtotta végre egy fegyveres csoport a zsúfolt Westgate nevű bevásárlóközpontban, Nairobi egyik jómódú negyedében.

Az akció után nem sokkal az al-Kaida terrorhálózattal szoros kapcsolatban álló as-Sabab szomáliai iszlamista lázadószervezet közölte, hogy emberei követték el a vérengzést.

A vasárnapi brit sajtó egybehangzó értesülései szerint az as-Sabab egyik főideológusa és a csoport kelet-afrikai tevékenységének irányítója a 29 éves Samantha Lewthwaite, egy brit katonatiszt leánya, aki a dél-angliai Buckinghamshire megyében született és nőtt fel.

A háromgyermekes Lewthwaite már tizenévesen áttért az iszlám hitre, és fiatalon feleségül ment egy jamaicai származású, szintén iszlám hitre tért bevándorlóhoz, Germaine Lindsayhez, aki a Londonban 2005. július 7-én elkövetett, 52 halálos áldozattal járó öngyilkos merényletsorozat egyik elkövetője volt.

Lindsay csecsemőkorában került szüleivel Nagy-Britanniába, és áttérése után nevét Lindsay Jamalra változtatta. Három társával együtt a merénylet hajnalán a Londontól északra fekvő Lutonból vonattal utazott a fővárosba. A társaság a pokolgépeket rejtő hátizsákokkal együtt a londoni King's Cross pályaudvaron szállt le, és innen hárman különböző metróvonalakra, egyikük egy emeletes londoni városi buszra szállt fel.

Négyük közül Lindsay pokolgépe okozta a legsúlyosabb, 26 emberéletet kioltó - vagyis az áldozatok felét megölő - pusztítást a King's Cross és a Russell Square metróállomások közötti alagútban, a Piccadilly metróvonalon.

Lindsay felesége, Samantha Lewthwaite akkor héthónapos terhes volt közös gyermekükkel. Lewthwaite-re a brit elhárítás értesülései szerint ezután ragasztották szélsőséges iszlamista körökben a "White Widow" (Fehér Özvegy) nevet. A fiatal nő a The Sun - a legnagyobb példányszámú brit tömeglap - által vasárnap idézett rendőrségi források szerint a londoni merénylet után nem sokkal egy másik, szintén Londonban felnőtt radikális iszlám aktivistával, Habib Ghanival Kenyába menekült, és állítólag össze is házasodtak.

A pár ellen a kenyai hatóságok vádat emeltek, mivel a hatósági gyanú szerint 2011-ben a kenyai Mombasa kikötővárosban szállodák ellen tervezetek pokolgépes merényletsorozatot.

A brit sajtóban megjelent értesülések szerint a pakisztáni apától és kenyai anyától származó Ghanit, aki az Osama al-Britani nevet vette fel menekülése után, éppen a múlt héten saját csoportja, vagyis az as-Sabab egy osztaga Szomáliában megölte. A The Sun által idézett bennfentes források szerint Ghani a milícián belüli hatalmi harcok áldozatává vált, mivel a jelenlegi vezetéssel szembeforduló frakcióhoz csatlakozott.

A brit lapnak nyilatkozó források szerint felesége, Samantha Lewthwaite - jóllehet az as-Sababon belül betöltött magas funkciója révén megtehette volna - nem kelt Ghani védelmére, sőt "senki nem volt dühösebb rá", mint ő.

A The Sun forrásai szerint Lewthwaite valószínűleg úgy gondolta, hogy "az ügy fontosabb, mint saját férje".

Az idézett bennfentesek szerint Lewthwaite mára az as-Sabab nagy befolyású vezetői közé emelkedett, és ő a csoport elsőszámú pénzadományszerzője, valamint összekötője az al-Kaida európai szárnyával.