eur:
393.85
usd:
368.95
bux:
65251.93
2024. április 19. péntek Emma

A romák, a bevándorlók és a szerbek iránt a legnagyobb az ellenszenv Horvátországban

Horvátországban leginkább a romák, a bevándorlók és a szerbek iránt mutatkozik idegengyűlölet - tette közzé honlapján legfrissebb felméréseinek eredményeit a horvátországi Béketanulmányok Központja (Centre for Peace Studies) a hétvégén.

A felmérések szerint a horvát lakosság körében a romákkal, a szerbekkel és a bevándorlókkal szemben "nem elhanyagolható mértékű az idegengyűlölet", annak ellenére, hogy a legtöbben nem támogatják az idegenek hátrányos megkülönböztetését.

A 800 fős, országos, reprezentatív felmérést májusban és júniusban végezték. Eszerint a megkérdezettek 63 százaléka fél attól, hogy a bevándorlók elveszik a munkáját, és hogy a külföldiek nem Horvátország érdekeit tartják szem előtt.

A lakosság több mint 20 százaléka mutatott ellenszenvet más népekkel, rasszokkal vagy közösségekkel szemben. A legnagyobb mértékben - 44 százalékban - a romákkal, legkevésbé pedig - 14 százalékban - az Európai Unió nyugati országaiból érkezőkkel szemben elutasítóak a horvátok.

A horvát lakosság körében nagyobb mértékű az idegengyűlölet azokkal a közösségekkel szemben, amelyekkel közvetlen tapasztalataik vannak. A szerbek iránt például a horvátok 38 százaléka mutat ellenszenvet, a menekültekkel szemben pedig 37 százalékuk. Jelentős még a kínaiakkal (32 százalék) és az arabokkal (27 százalék) szembeni ellenszenv.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×