Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A konzervatívok a liberálisokkal folytatnák a kormányzást Németországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Országos parlamenti választásokat tartanak Németországban. Vasárnap reggel 8 órától este 6-ig csaknem 62 millió szavazót várnak az urnák elé, hogy voksoljanak az egyéni képviselőjelöltekre és a tartományonként felállított pártlistákra.

Az első eredménybecslések közvetlenül az urnazárás után jelennek meg, a hivatalos előzetes végeredmény holnap kora reggelre várható. A pártok az utolsó percig küzdöttek a szavazatokért, próbálták mozgósítani támogatóikat és meggyőzni a bizonytalan szavazókat.

A konzervatív CDU 5 millió háztartásba juttatta el Angela Merkel levelét, amelyben a pártelnök-kancellár arra kérte a választókat, hogy egyéniben és listán is a konzervatívokra szavazzanak. Angela Merkel tegnapi kampányzáró beszédében megerősítette, hogy a konzervatívok a liberálisokkal akarják folytatni a kormányzást, mert szerinte Németország sikeresebb volt az utóbbi négy évben, amikor a konzervatívok és a liberálisok vezették az országot.

A kancellár szociáldemokrata kihívója, Peer Steinbrück Frankfurtban arról beszélt, hogy be kell vezetni a minimálbért és adóemelésre is szükség van, de csak a tehetős, felső 5 százalék terheit kell növelni.

Megkezdődtek a választások Németországban


Megkezdődtek az országos parlamenti választások vasárnap reggel Németországban. A második világháború utáni 18. Bundestag - szövetségi gyűlés - megválasztására jogosult 61,8 millió állampolgár reggel 8 órától este 18 óráig szavazhat az egyéni képviselőjelöltekre és tartományonként felállított pártlistákra.

A 299 választókerületben összesen 4451 egyéni jelölt indul, a nők aránya 26 százalék. Listákat 34 párt állított. A listás szavazatok alapján további 299 mandátumot osztanak ki az 5 százalékos bejutási küszöbön átlépő pártok között. A Bundestag létszáma azonban az úgynevezett többletmandátumok és kiegyenlítő mandátumok miatt várhatóan nem 598 lesz, hanem jóval nagyobb, meghaladhatja a 650 főt.

A szavazóhelyiségből távozó választók nyilatkozatai alapján végzett reprezentatív felmérések (exit poll) közvetlenül az urnazárás után jelennek meg, a hivatalos előzetes végeredmény hétfő kora reggelre várható.

A felmérések alapján Angela Merkel, a konzervatív kereszténydemokrata unió (CDU) elnöke maradhat a kancellár. A leginkább valószínűnek az tűnik, hogy a CDU és bajor testvérpártja, a keresztényszociális unió (CSU) folytatja a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) 2009-ben kezdett kormányzást, vagy felújítja a 2005-2009 közötti nagykoalíciót a szociáldemokrata párttal (SPD).

A CDU/CSU pártszövetség 2009-ben a szavazatok 33,8 százalékával nyerte meg a választást. A legutóbbi felmérések alapján vasárnap 40 százalék körüli eredménnyel végezhet ismét az első helyen.