eur:
394.31
usd:
370.31
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Rómában élő magyarokkal találkozott Áder János

A Rómában szolgáló magyar papokkal és az olasz fővárosban élő jelentős számú magyar közösség tagjaival találkozott Áder János köztársasági elnök szombaton a római Szent István-házban tett magánlátogatása keretében.

A római magyar közösség legidősebb tagja, a 102 éves Benita nővér és a négy magyar gyereket örökbe fogadott olasz család is részt vett Áder János köszöntésén.

Németh László pápai prelátus, a Szent István-ház igazgatója az MTI-nek elmondta: "egybehívtam a Rómában élő magyarokat: a Vatikánban és az olasz fővárosban szolgáló egyháziakat, a Magyarországról és a határon túli magyar kisebbségekből Rómában letelepedett magyarokat, akik itt az olasz fővárosban kértek magyar állampolgárságot". Hozzátette: arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy az 1967-ben megnyílt Szent István-ház, amely a ház megépítését finanszírozó nyugat-európai emigráció legjelentősebb központja volt, ma is a magyar kulturális örökség része.

Németh László elmondta, hogy a Magyar Diaszpóra Tanács által 2011-ben, a külföldön levő magyar tárgyi örökség védelmében indított Julianus-program keretében a Szent István-ház "évtizedes széthúzás után, az összefogás háza lehetne a hazai és a nyugati magyarok között".

Áder János aláírta azt a vendégkönyvet, amelybe 1971-ben Mindszenty József bíboros azt írta, hogy a Szent István-ház a magyar katolikus egyház és az ő személyes álmának megvalósulása.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×