Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lövöldözés egy nairobi bevásárlóközpontban - több mint húsz halott

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sok embert lelőttek álarcos fegyveresek szombaton a kenyai főváros, Nairobi egy bevásárlóközpontjában egy mindeddig tisztázatlan célú támadásban.

Az áldozatok számáról ellentmondóak az adatok, a kenyai Vöröskereszt közlése szerint legalább 22 embert lőttek agyon a fegyveresek, akiket a helyszínen lévő rendőrök terroristáknak neveztek. A sebesültek száma több tucatra tehető.

Szemtanúkra hivatkozó jelentések szerint a tehetős Westlands negyedben lévő Westgate Mallt dél tájban rohamozták meg fegyveresek, akiknek száma a rendőrség szerint "valószínűleg nem több tíznél". Kézigránátokat robbantottak, majd vaktában lövöldöztek az emberekre.

Egyes helyi televíziók azt jelentették, hogy a gépkarabéllyal felfegyverzett támadók túszokat is ejtettek, de ezt eddig hivatalosan nem erősítették meg. Egy rendőr a helyszínen azt mondta az AFP-nek, hogy hét túszt ejtettek a fegyveresek.

Órákkal a támadás kezdete után is lövések és kézigránátok robbanása hallatszott.

A rendőrség üzletről üzletre járva fésülte át a főleg külföldiek és gazdag kenyaiak által látogatott négyszintes plázát. A feltételezett terroristák a második emeletre szorultak vissza. A rendőrökhöz később katonák is csatlakoztak.

Egy szemtanú azt mondta az AFP-nek, hogy a támadók nem a Kenyában használt szuahéli, hanem egy arabhoz vagy szomálihoz hasonló nyelvet beszélik. Egy másik szemtanú is arról beszélt, hogy "szomáliai kinézetűnek" látta az egyik fegyverest.

Egy további szemtanú szerint a fegyveresek távozásra biztatták a muszlim vallásúakat, mondván, hogy ők biztonságban vannak, és kijelentették, hogy célpontjuk a nem muszlimok. A szemtanú szerint néhány embert "kivégeztek" azután, hogy kérdéseket tettek fel nekik.

A kenyai belügyminisztérium szerint "valószínűleg terrortámadás" történt.

A támadással kapcsolatban a hírügynökségi jelentések megjegyezik, hogy a szomáliai iszlamista lázadók terrorakciókkal fenyegették meg Kenyát, amiért két évvel ezelőtt a kormányerők oldalán avatkozott be a szomáliai polgárháborúba.