Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kettős állampolgárság: Lomnici szerint befolyásol a szlovák EP-képviselő

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke szerint a szlovák alkotmánybíróság befolyásolását és elbizonytalanítását célozza Jaroslav Paska szlovák európai parlamenti (EP-) képviselő állítása, hogy az Európai Parlament már nem folytat vizsgálatot Szlovákiával szemben a kettős állampolgárságról szóló jogszabály miatt.

Lomnici Zoltán arra reagált az MTI-nek szombaton, hogy Jaroslav Paska, a Szlovák Nemzeti Párt EP-képviselője pénteken tájékoztatta a TASR szlovák közszolgálati hírügynökséget: az EP petíciós bizottsága koordinátorainak legutóbbi egyeztetésén megfogalmazott indítványa alapján lezárták a Szlovákiával szemben folytatott vizsgálatot.

A petíciós bizottság az EMT-elnök beadványa alapján kezdett foglalkozni a szlovák állampolgársági törvény azon rendelkezésével, amely szerint elveszíti a szlovák állampolgárságát az, aki felveszi egy másik országét. A bizottság legutóbbi ülésén úgy határozott, hogy a szlovák alkotmánybíróság az üggyel kapcsolatos döntésének megszületéséig nem veti el a beadványt. A kassai székhelyű bíróság a beadványról még nem döntött.

Lomnici szerint a szlovák politikusok "elkeseredett küzdelmet folytatnak" azért, hogy az EP megszüntesse a felvidéki jogfosztottak érdekében benyújtott petíció érdemi vizsgálatát, valamint befolyásolni akarják a kassai alkotmánybíróság döntését.

Az EMT elnöke közölte: a koordinátori bizottság, amelynek ülésén Jaroslav Paska a vizsgálat leállítását kezdeményezte, nem hozhat döntést a vizsgálat leállításáról. Hozzátette: írásban fogja kérni az ügy kivizsgálását a bizottság elnökétől, mivel a koordinátori bizottság ülésén magyar képviselő nem vett részt, így senki sem tiltakozhatott Paska indítványa ellen. Megjegyezte: a koordinátori bizottságnak ugyan nincs magyar tagja, ám Jaroslav Paska sem tag.