Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sanader-ügy: az ötödik vádiratot is megerősítette a horvát bíróság

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megerősítette a zágrábi megyei bíróság vádtanácsa a korrupció gyanúja miatt beadott ötödik vádiratot is Ivo Sanader volt horvát kormányfő, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egykori elnöke ellen - adta hírül pénteken a horvát média.

Sanadert azzal gyanúsítják, hogy 2008-ban, miniszterelnöksége idején, Robert Jeziccsel, a Dioki cégcsoport egykori tulajdonosával közösen arra ösztönözte Ivan Mravakot, a horvát állami energiaszolgáltató (HEP) akkori elnökét, hogy a cég hitelezzen 15 millió kunát (585 millió forintot), továbbá a piaci ár alatt adjon el áramot Jezic cégeinek.

Mivel a kölcsönbe adott pénzt - amelynek folyósítását Mravak állítólag az igazgatótanács tudta nélkül engedélyezte - a HEP visszakapta, az államügyészség szerint az állami céget ebben az ügyben "csupán" 3,8 millió kuna (148 millió forint) kár érte.

A bíróságon csütörtökön csak Mravak jelent meg, ennek ellenére a bíróság megerősítette a vádiratot, a horvát büntetőjogi törvények értelmében ugyanis ezt megteheti - mondta Mravak ügyvédje az újságíróknak. Branko Seric hozzátette: védence elismerte saját felelősségét. "Ügyfelem kiállt eddigi vallomása mellett, amelyben a Dioki és a Dina Petrokemija számára adott áramszolgáltatás menetét írta le, valamint arról a hitelről beszélt, amelyet a HEP adott a Diokinak" - mondta Seric.

Nemrég a hatodik vádirat is megérkezett Sanader ellen a zágrábi bíróságra - tájékoztatott a horvát média.