Szíria - A katonai beavatkozás továbbra is lehetséges megoldás

InfoRádió / MTI
2013. szeptember 18. 18:18
A szíriai katonai beavatkozásnak továbbra is a lehetőségek között kell maradnia, mivel a szíriai kormányt nyomás alatt kell tartani, hogy tiszteletben tartsa az orosz-amerikai megegyezést a vegyi fegyverek leszereléséről - hangoztatta Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szerdán Londonban.

A NATO-főtitkár David Cameron brit miniszterelnökkel folytatott megbeszéléseket. A találkozó után Rasmussen üdvözölte a szíriai kormányzat vegyi fegyvereinek leszereléséről kötött keretmegállapodást. Hozzátette: elvárja, hogy a szíriai rezsim teljes mértékben teljesítse a nemzetközi közösség feltételeit és ha ez elmarad, erőteljes nemzetközi válaszlépésre lesz szükség.

"Úgy gondolom, a katonai beavatkozással való hiteles fenyegetés adhat csak esélyt a diplomáciának, és annak, hogy a politikai és diplomáciai folyamat lendülete ne törjön meg" - mondta Rasmussen.

Egy szíriai tisztségviselő - az orosz támogatás tudatában - szerdán úgy vélte, hogy a vegyi fegyverek megsemmisítéséről a Biztonsági Tanács nem fog elfogadni olyan határozatot, amely az ENSZ Alapokmányának VII. fejezetére, vagyis az erő alkalmazásának a lehetőségére hivatkozna.

A NATO főtitkára szerint lényeges, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa gyorsan elfogadjon egy erőteljes határozatot, amely Szíria vegyifegyver-arzenáljának gyors, megbízható és ellenőrizhető felszámolásának kereteit adná.

Az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia "kényszerítő erejű" határozat elfogadását sürgeti a szíriai kormányzat ellen, amelyet azzal vádolnak, hogy augusztus 21-én vegyi fegyvereket vetett be Damaszkusz környékén. A gáztámadásban több százan vesztették életüket.