Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bartels: a NATO-nak nincs kész terve egy Szíria elleni támadásra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A NATO nem készített tervet egy esetleges Szíria elleni támadásra - nyilatkozta az InfoRádiónak a NATO Katonai Bizottságának elnöke. Knut Bartels vezérezredes ugyanakkor üdvözölte a vegyifegyverekről szóló amerikai-orosz megállapodást.

Knut Bartels beszámolt arról, hogy két fontos témával foglalkoztak a NATO budapesti katonai bizottsági ülésén. Egyfelől áttekintették az éppen futó műveleteket, mint például az afganisztáni kivonulást és a koszovói helyzetet. A másik kiemelt téma pedig a NATO szövetség átalakítása volt, de szót ejtettek a 2015. január 1-jéig aktuális feladataikról is, például arról, hogy mi történik majd, amikor elhagyjuk Afganisztánt.

A vezérezredes elmondta, hogy beszéltek Szíriáról is a közel-keleti és észak-afrikai helyzet keretében. A konferencia alatt értesültek arról, hogy az Egyesült Államok és Oroszország megállapodtak a szíriai vegyi fegyverek ellenőrzéséről.

A NATO csak támogatni tudja ezt - hangsúlyozta a bizottsági elnök.

Azzal kapcsolatosan, hogy van-e a NATO-nak kész terve egy Szíria elleni támadásra, úgy nyilatkozott: " csak azt ismételhetem meg, amit a főtitkár is világosan kimondott: a NATO-nak nincs Szíriára vonatkozó beavatkozási terve".

Knut Bartels Magyarország NATO-ban végzett munkáját illetően elmondta: nagyra értékelik Magyarország szövetségi részvételét, együttműködését az ISAF-el Afganisztánban és a KFOR-ral Koszovóban. Miként azt is, ahogyan a mostani NATO Katonai bizottsági konferenciát megrendezte.

Arra a kérdésre, mit gondol, a volt szovjet fegyverek használhatóak lesznek a NATO számára - tekintve, hogy Szlovákia felújítja Mig-29-es vadászgépeit - a vezérezredes közölte: nem érintették most ezt a kérdést. "Úgyhogy csak azt mondhatom, hogy a "Smart Defence" védelmi politika keretében számunkra az a fontos, hogy a haderők minden körülmények között készek legyenek a bevetésre" - tette hozzá a vezérezredes.

A NATO Katonai Bizottságának elnöke egy kérdés kapcsán szót ejtett arról is: mi a véleménye arról, hogy az Európai Unió saját hadsereget szeretne. Knut Bartels kijelentette: egy erős európai véderő kiegészíti a NATO haderejét.

"Minél jobban felszerelt és képzett az európai haderő, annál jobb a NATO-nak, tehát általában véve pozitívan állunk ehhez a kérdéshez" - fogalmazott a vezérezredes.

Hanganyag: Domanits András