Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Verespatak: a román államfő szerint alkotmányellenes a törvénytervezet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Traian Basescu román államfő szerint alkotmányellenes az úgynevezett Verespatak-törvénytervezet, ezért az alkotmánybíróság el fogja utasítani a jogszabályt, ha azt a törvényhozói testület el is fogadja.

Basescu ezt hétfőn jelentette ki egy bukaresti fórumon, ahol egyebek között arról beszélt, hogy mi rombolja Románia külföldi tekintélyét. Az államfő példaként említette a kormány által a verespataki bányaberuházással kapcsolatban a parlament elé terjesztett törvénytervezetet, amely szerinte alaptörvénybe ütközik. "Hogy legyen Romániának jó megítélése, amikor a külföldiek is ismerik Románia alkotmányát, és tudják, ez a játék úgy végződik, hogy az alkotmánybíróság elutasítja a törvényt" - mondta Basescu.

Az államfő már vasárnap kifejtette, hogy nem lehet törvényben szabályozni olyasmit, ami csak egyetlen vállalatra vonatkozik. Felháborítónak nevezte, hogy a tervezet a közhasznúságra hivatkozva lehetővé teszi a kisajátításokat úgy, hogy a verespataki beruházást tervező cég többségi részvényese a versenyszférához tartozik.

A kormányzó Szociálliberális Szövetségben (USL) vitát váltott ki a tervezet. A liberális Crin Antonescu USL-társelnök ellenzi a tervezetet. Victor Ponta miniszterelnök - az USL másik társelnöke - ugyan nem foglalt állást egyértelműen, de egyre több jel utal arra, hogy egyetért a beruházási projekttel. Vasárnap például kijelentette, hogy Verespatakon nem jelenthet alternatívát az idegenforgalom és a mezőgazdaság, és az ott élőknek vagy lehetővé teszik, hogy a bányászatból éljenek meg a továbbiakban is, vagy meg kell mondani nekik, hogy költözzenek el a térségből.

A Mentsük meg Verespatakot! szervezet tizenöt napja tüntet a beruházás ellen. A zöld mozgalom szerint vasárnap Romániában 33 városban, külföldön 41 településen tüntetett több tízezer ember a ciántechnológiás bányaberuházás ellen. Ezzel párhuzamosan mintegy 30 bányász is elbarikádozta magát a tárnában Verespatakon, és a beruházás jóváhagyását követelte. Õket Ponta győzte meg vasárnap, hogy fejezzék be a föld alatti tüntetést.