eur:
394.77
usd:
365.84
bux:
65213.26
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Verespatak: a román államfő szerint alkotmányellenes a törvénytervezet

Traian Basescu román államfő szerint alkotmányellenes az úgynevezett Verespatak-törvénytervezet, ezért az alkotmánybíróság el fogja utasítani a jogszabályt, ha azt a törvényhozói testület el is fogadja.

Basescu ezt hétfőn jelentette ki egy bukaresti fórumon, ahol egyebek között arról beszélt, hogy mi rombolja Románia külföldi tekintélyét. Az államfő példaként említette a kormány által a verespataki bányaberuházással kapcsolatban a parlament elé terjesztett törvénytervezetet, amely szerinte alaptörvénybe ütközik. "Hogy legyen Romániának jó megítélése, amikor a külföldiek is ismerik Románia alkotmányát, és tudják, ez a játék úgy végződik, hogy az alkotmánybíróság elutasítja a törvényt" - mondta Basescu.

Az államfő már vasárnap kifejtette, hogy nem lehet törvényben szabályozni olyasmit, ami csak egyetlen vállalatra vonatkozik. Felháborítónak nevezte, hogy a tervezet a közhasznúságra hivatkozva lehetővé teszi a kisajátításokat úgy, hogy a verespataki beruházást tervező cég többségi részvényese a versenyszférához tartozik.

A kormányzó Szociálliberális Szövetségben (USL) vitát váltott ki a tervezet. A liberális Crin Antonescu USL-társelnök ellenzi a tervezetet. Victor Ponta miniszterelnök - az USL másik társelnöke - ugyan nem foglalt állást egyértelműen, de egyre több jel utal arra, hogy egyetért a beruházási projekttel. Vasárnap például kijelentette, hogy Verespatakon nem jelenthet alternatívát az idegenforgalom és a mezőgazdaság, és az ott élőknek vagy lehetővé teszik, hogy a bányászatból éljenek meg a továbbiakban is, vagy meg kell mondani nekik, hogy költözzenek el a térségből.

A Mentsük meg Verespatakot! szervezet tizenöt napja tüntet a beruházás ellen. A zöld mozgalom szerint vasárnap Romániában 33 városban, külföldön 41 településen tüntetett több tízezer ember a ciántechnológiás bányaberuházás ellen. Ezzel párhuzamosan mintegy 30 bányász is elbarikádozta magát a tárnában Verespatakon, és a beruházás jóváhagyását követelte. Õket Ponta győzte meg vasárnap, hogy fejezzék be a föld alatti tüntetést.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×