Szíria: tizennégy állítólagos vegyifegyvertámadást vizsgál az ENSZ

InfoRádió / MTI
2013. szeptember 16. 16:59
Tizennégy állítólagos vegyifegyver-támadással kapcsolatban vizsgálódik az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által a szíriai konfliktusban elkövetett háborús bűnök feltárásával megbízott bizottság, amely hétfőn arról is beszámolt, hogy egyre több bűncselekményt követnek el a felkelők között növekvő számban jelenlévő radikálisok.

Paulo Sergio Pinheiro, a vizsgálóbizottság elnöke közölte: egyelőre még nem tudták megállapítani, hogy a feltételezett gáztámadásokért melyik oldal felelős, és pontosan milyen vegyi anyagokat vetettek be. Erre vonatkozóan a Szíriában korábban helyszíni mintákat vételező vegyifegyver-ellenőrök várhatóan közép-európai idő szerint hétfőn késő délután nyilvánosságra hozandó jelentése tartalmaz majd bizonyítékokat.

Pinheiro ugyanakkor azt is leszögezte, hogy a most rendelkezésre álló bizonyítékok alapján Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők háborús bűnöket és emberiesség elleni bűntetteket is elkövettek a két és fél éve tartó, 100 ezer halálos áldozatot követelő polgárháborúban. A felkelők esetében emberiesség elleni bűncselekmények nem állapíthatók meg, mivel ők "nem rendelkeznek egyértelmű parancsnoki lánccal".

A bizottság hétfőn azonban arra is rámutatott, hogy a felkelők között egyre több a radikális iszlamista, akik dzsihádot, vagyis vallási alapú szent háborút folytatnak. Ezen csoportok egyre nagyobb része külföldről érkezett harcosokból áll, akik között afgánok, csecsenek és az al-Kaidához köthető elemek is megtalálhatók.

A bizottság szerint szélsőséges felkelők Szíria északi részén egyre több visszaélést és bűncselekményt követnek el. További aggodalmakat kelt, hogy az iszlamisták saját irányításuk alá akarják vonni a területet, és korántsem elkötelezettek az iránt, hogy az országban demokratikus rendszert hozzanak létre Aszad esetleges megdöntése után.

A felkelők radikalizálódása elemzők szerint az egyik legfőbb gátja annak, hogy nyugati országok nagyobb támogatást nyújtsanak az Aszad ellen harcolóknak.

Pinheiro arról is beszámolt, hogy Aszad erői július közepe óta könyörtelenül folytatták a tüzérségi támadásokat és légi csapásokat. A kormányerők az ország 14 tartományából 12-ben hajtottak végre hadműveleteket, a legerősebb tűz Damaszkuszt, Homszt és Aleppót érte. A bizottság szerint a hadsereg számlájára írható az augusztus 26-án egy aleppói iskola ellen elkövetett gyújtóbomba-támadás is, amelyben legalább nyolc gyerek meghalt, és 50-en súlyos égési sérüléseket szenvedtek.

Szíria ENSZ-képviselője elutasította és elfogultnak nevezte a bizottság megállapításait. Nyugati diplomaták ezzel szemben azt hangsúlyozták, hogy a háborús bűntettek elkövetőit bíróság elé kell állítani.

A genfi bizottság legutóbb szeptember 11-én adott ki összefoglaló jelentést a szíriai helyzetről, amelyben mindkét felet háborús bűncselekmények - többek között tömegmészárlások, emberrablások, kínzások, kivégzések és civilek elleni erőszak - elkövetésével vádolta meg.