eur:
394.05
usd:
365.66
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Bajorországban ismét a Keresztényszociális Unió a győztes

A vasárnap tartott bajorországi tartományi választásból ismét a Keresztényszociális Unió került ki győztesként, ugyanis öt év után ismét egyedül kormányozhat. Eddigi koalíciós partnere, a Szabaddemokrata Párt még a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékot sem tudta megszerezni, ami komoly intés a kancellár számára a jövő vasárnap esedékes országos választás előtt, ugyanis Angela Merkel a kampány során ismételten leszögezte, hogy a jövőben is csak a szabaddemokratákkal akar koalíciós kormányt alakítani.

A Keresztényszociális Unió müncheni székhelyén éjszakába nyúlóan durrogtak a pezsgős üvegek, és így ünnepelték meg az eddigi és jövőbeni tartományi miniszterelnökkel, Horst Seehoferrel az élen, hogy a párt megint megszerezte az abszolút többséget és az elkövetkező évek során ismét koalíciós partner nélkül kormányozhatja a 12 és fél milliós Bajorországot.

A legutóbbi, 2008-ban tartott helyi választás óta ugyanis -akárcsak a kancellár, Berlinben - Horst Seehofer is a Szabaddemokrata Párttal együtt irányította a délnémet tartományt. Tegnap azonban a szabaddemokraták a voksok alig 3 százalékát szerezték meg, és ezzel kibuktak a müncheni törvényhozásból. A végső adatokat ugyan csupán a nap folyamán teszik közé, a 180 tagú bajor parlamentben a Keresztényszociális Uniónak várhatóan 102 mandátuma lesz.

Noha a második helyen végzett ellenzéki Szociáldemokrata Pártnak némileg sikerült megerősíteni helyzetét és ezentúl 43 küldöttel képviselteti magát, nem tudta elérni a célját, hogy a másik két ellenzéki tömörüléssel, a Zöldekkel és a Szabad Választók Szövetségével megszerezze a mandátumok többségét, mert mindkét párt vesztett korábbi támogatottságából.

Angela Merkel még az este folyamán gratulált Seehofernek, elismerését fejezve ki a kancellár által vezetett Kereszténydemokrata Unióval szorosan együttműködö, de csupán bajor földön képviselt Keresztényszociális Unió előretöréséhez.

Kommentátorok szerint Angela Merkelnek mindez mégsem okoz osztatlan örömet, mert a tegnapi szavazás további utalás volt arra, hogy a Szabaddemokrata Párt támogatottsága megrendült, és felmérések szerint a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalék körül ingadozik, márpedig ha a jövő vasárnapi országos választáson a kancellár eddigi koalíciós partnere nem jut be a szövetségi törvényhozásba, Angela Merkel alighanem búcsút mondhat eddigi tisztségének.

Szerző: Vincze András, München

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×