Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bajorországban ismét a Keresztényszociális Unió a győztes

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A vasárnap tartott bajorországi tartományi választásból ismét a Keresztényszociális Unió került ki győztesként, ugyanis öt év után ismét egyedül kormányozhat. Eddigi koalíciós partnere, a Szabaddemokrata Párt még a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékot sem tudta megszerezni, ami komoly intés a kancellár számára a jövő vasárnap esedékes országos választás előtt, ugyanis Angela Merkel a kampány során ismételten leszögezte, hogy a jövőben is csak a szabaddemokratákkal akar koalíciós kormányt alakítani.

A Keresztényszociális Unió müncheni székhelyén éjszakába nyúlóan durrogtak a pezsgős üvegek, és így ünnepelték meg az eddigi és jövőbeni tartományi miniszterelnökkel, Horst Seehoferrel az élen, hogy a párt megint megszerezte az abszolút többséget és az elkövetkező évek során ismét koalíciós partner nélkül kormányozhatja a 12 és fél milliós Bajorországot.

A legutóbbi, 2008-ban tartott helyi választás óta ugyanis -akárcsak a kancellár, Berlinben - Horst Seehofer is a Szabaddemokrata Párttal együtt irányította a délnémet tartományt. Tegnap azonban a szabaddemokraták a voksok alig 3 százalékát szerezték meg, és ezzel kibuktak a müncheni törvényhozásból. A végső adatokat ugyan csupán a nap folyamán teszik közé, a 180 tagú bajor parlamentben a Keresztényszociális Uniónak várhatóan 102 mandátuma lesz.

Noha a második helyen végzett ellenzéki Szociáldemokrata Pártnak némileg sikerült megerősíteni helyzetét és ezentúl 43 küldöttel képviselteti magát, nem tudta elérni a célját, hogy a másik két ellenzéki tömörüléssel, a Zöldekkel és a Szabad Választók Szövetségével megszerezze a mandátumok többségét, mert mindkét párt vesztett korábbi támogatottságából.

Angela Merkel még az este folyamán gratulált Seehofernek, elismerését fejezve ki a kancellár által vezetett Kereszténydemokrata Unióval szorosan együttműködö, de csupán bajor földön képviselt Keresztényszociális Unió előretöréséhez.

Kommentátorok szerint Angela Merkelnek mindez mégsem okoz osztatlan örömet, mert a tegnapi szavazás további utalás volt arra, hogy a Szabaddemokrata Párt támogatottsága megrendült, és felmérések szerint a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalék körül ingadozik, márpedig ha a jövő vasárnapi országos választáson a kancellár eddigi koalíciós partnere nem jut be a szövetségi törvényhozásba, Angela Merkel alighanem búcsút mondhat eddigi tisztségének.

Szerző: Vincze András, München